Un jihadist belgian, care a proferat ameninţări în videoclipuri la adresa Belgiei şi Franţei, a fost condamnat la moarte, marţi, de justiţia irakiană, care l-a prezentat drept ”unul dintre teroriştii străini cei mai importanţi” judecaţi din cauză că a făcut parte din gruparea Statul Islamic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tarik Jadaoun - un belgian de origine marocană născut în 1988 - a intrat în SI sub numele de război Abu Hamza al-Belgiki.

El a îndemnat, în videoclipuri, la atacuri în Europa şi a fost supranumit ”noul Abaaoud”, o trimitere la compatriotul său Abdelhamid Abaaoud, unul dintre presupuşi organizatori ai atentatelor de la 13 noiembrie 2015 în Franţa, soldat cu 130 de morţi.

Într-un comunicat publicat la scurt timp după verdict, un purtător de cuvânt al Consiliului Suprem al Magistraturii, judecătorul Abdel Sattar Bayraqdar l-a prezentat drept ”unul dintre teroriştii străini cei mai căutaţi din cauză că a luptat în Siria şiîn Irak în rândul grupării teroriste” SI.

Tarik Jadaoun are la dispoziţie un termen de 30 de zile să facă apel, iar după expirarea termenului i-ar putea fi aplicată pedeapsa capitală.

Un purtător de cuvânt al Ministerului belgian al Afacerilor Externe, Didier Vanderhasselt, a declarat pentru AFP că ţara sa doreşte ”ca pedeapsa cu moartea să fie transformată în detenţie de viaţă”, din cauza opoziţiei sale de principiu faţă de pedeapsa cu moartea.

Condamnarea lui Jadaoun se adaugă celei a peste 300 de persoane - dintre care aproximativ 100 sunt cetăţeni străini - ce au fost condamnaţi la moarte în Irak din cauză că au intrat în rândul grupării ultraradicale sunnite ce a deţinut o vreme controlul asupra aproape unei treimi din Irak şi unor vaste porţiuni din Siria.

Un număr comparabil a fost condamnat la închisoare pe viaţă, potrivit unor surse judiciare.

Cele mai multe dintre femeile condamnate sunt turce sau originare din foste republici ale Uniunii Sovietice.

O germană şi o franceză au fost condamnate recent la închisoare pe viaţă.

O a doua franceză riscă pedeapsa cu moartea în alt proces, în timp ce doi cetăţeni ruşi au primit pedeapsa capitală.

Aproape zilnic, sute de irakieni compar, iar verdictele merg de la achitare la pedeapsa cu moartea, trecând prin închisoarea pe viaţă sau mai mulţi ani de detenţie.

NICI ZECE MINUTE

În deschiderea procesului, pe 10 mai, Tarik Jadaoun a pledat ”nevinovat” şi le-a spus judecătorilor că s-a fost ”indus în eroare”.

Tânărul a fost adus în boxa din lemn cu gratii a acuzaţilor marţi, purtând uniforma bej a deţinuţilor, cu capul ras şi cu o impozantă mustaţă neagră, a constatat un jurnalist AFP.

De aceast dată el nu s-a apărat. Judecătorul i-a citat mai întâi lista capetelor de acuzare, cu privire la rolul său de combatant în cadrul SI şi intrarea ilegală pe teritoriul irakian, după care l-a întrebat dacă doreşte să adauge ceva.

”Nu”, i-a replicat Jadaoun.

Judecătorul a anunţat că pronunţă ”spânzurarea până la moarte, conform articolului al 4-lea din legea antiteroristă”.

Irakul - a patra ţară din lume în privinţa execuţiilor, potrivit Amnesty International (AI) - a executat deja cetăţeni străini sau cu dublă naţionalitate pe care i-a găsit vinovaţi de comiterea unor fapte în cadrul unor organizaţii extremiste ca Al-Qaida.

Însă, până în prezent, niciun cetăţean dintr-o ţară occientală nu a mai fost condamnat la moarte din cauză că a făcut parte din Si şi nici executat.

Din cauză că a încălcat frontierele ţării, Tarik Jadaoun a fost condamnat la trei ani de închisoare şi la plata unei amenzi în valoare de 2.000 de euro.

La anunţarea verdictului, Jadaoun a părut copleşit, iar gardienii i-au acoperit faţa şi l-au escortat către un vehicul aparţinând forţelor irakiene, pentru a-l duce înapoi la închisoare.

În total, şedinţa a durat mai puţin de zece minute, potrivit unui jurnalist AFP.

La deschiderea procesului, lui Jadaoun i s-a atribuit un avocat din oficiu.

”ÎMI PARE RĂU”

Exprimându-se în arabă, el şi-a asigurat, cu toate acestea, apărarea singur şi a pledat nevinovat la acuzaţia potrivit căreia face parte din SI şi cu privire la ”atacuri” comise înainte să fie arestat, pe 23 august 2017, la Mosul (nord), la peste o lună de la recucerirea ”capitalei” irakiene a grupării ultraradicale.

El a recunoscut că a intrat în Irak în iunie 2015, din Turcia, şi a că a petrecut o săptămână la Rakka, cealaltă ”capitală” a Si, în Siria.

”Eu nu eram combatant, conduceam o secţie de infirmieri SI, îngrijeam pe toată lumea”, a dat el asigurări, spunând că-i ”pare rău”.

”Am fost indus în eroare şi fac apel la bunăvoinţa dumneavoastră”, a adăugat el.

”Nu am avut de ales”, a mai declarat el, referndu-se la videoclipurile în care a proferat ameninţări.

”Unul dintre liderii SI de rangul cel mai înalt mi-a cerut să fac aceste videoclipuri”, a spus tânărul.

În cursul interogatoriilor de dinainte de proces, Tarik Jadaoun a recunoscut că a format ”«leişorii califatului», aproximativ 60 de copii cu vârste cuprinse între opt şi 13 ani, în antrenament sportiv şi mânuirea unor arme”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.