Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut o conferinţă de presă, vineri, după reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe ai NATO, de la Bruxelles. În cadrul conferinţei, Stoltenberg a condamnat invazia ”brutală şi neprovocată” a Rusiei, pe care a descris-o ca fiind ”cea mai periculoasă agresiune militară din ultimele decenii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia desfăşoară o invazie brutală şi neprovocată, pe care NATO şi întreaga lume o condamnă. Este cea mai periculoasă agresiune militară din ultimele decenii. Şcoli, spitale, cartiere rezidenţiale au fost ţinta atacurilor Rusiei. După cum aţi putut vedea, aseară a avut loc un atac nechibzuit la centrala nucleară Zaporojie”, a afirmat el.

”Mulţi civili şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi. Zilele care urmează vor fi, probabil, chiar mai rele, cu mai multă suferinţă, mai multe distrugeri şi mai mulţi morţi”, a precizat el.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
”Rusia continuă să atace Ucraina. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a fost prezent la întâlnire, iar alaţii şi-au exprimat solidaritatea şi respectul pentru populaţia şi forţele armate ucrainene. Am avertizat în urmă cu luni de zile că Putin va invada Ucraina. De aceea, aliaţii şi-au intensificat eforturile pentru a găsi o soluţie diplomatică. Am clarificat că Rusia va plăti un preţ mare pentru invazia sa şi în prezent plăteşte acest preţ”, a continuat el.

”Acesta este războiul preşedintelui Vladimir Putin, pe care l-a ales şi l-a plănuit împotriva unei ţări paşnice. Solicităm oprirea imediată a războiului, retragerea totală a trupelor şi angajarea într-un dialog diplomatic”, a adăugat Stoltenberg.

”Aliaţii au intensificat sprijinul oferit Ucrainei pentru a respecta dreptul inerent de autoapărare conform Cartei Naţiunilor Unite”.

”Am discutat răspunsul la implicaţiile pe care războiul le va avea asupra statelor occidentale pe o perioadă îndelungată. Am decis consolidarea sistemelor de apărare pe uscat, pe apă şi pe calea aerului”, a afirmat el.

”Aliaţii au trimis trupe în Ucraina şi am desfăşurat, pentru prima dată, Forţa de Reacţie Rapidă a NATO... Vom continua să protejăm fiecare centimetru de teritoriu. Misiunea de bază e apărarea celor 33 state NATO. Avem responsabilitatea să asigurăm că nu va escalada conflictul şi nu se va extinde ca să producă mai multă suferinţă”, a continuat el.

”NATO nu caută război cu Rusia. Rusia are ambiţia de a-şi extinde sfera de influenţă. În cadrul reuniunii am discutat despre nevoia de a susţine partenerii care sunt în pericol, precum Georgia şi Bosnia şi Herţegovina”, a mai menţionat Stoltenberg.

”Acesta este noul normal în Europa... Însă NATO nu face parte din conflict, NATO este o alianţă militară”, a conchis el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.