Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, luni, Iranului, să evite mai multă "violenţă şi provocări", la încheierea unei reuniuni extraordinare ambasadorilor, în urma deciziei de sâmbătă a alianţei de a-şi suspenda misiunea de pregătire din Irak, din cauza riscurilor de securitate provocate de uciderea lui Soleimani, vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La reuniunea noastră de astăzi, aliaţii au cerut să se dea dovadă de reţinere şi să se evite escaladarea situaţiei. Un nou conflict nu ar fi in interesul nimănui, deci Iranul trebuie să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la alte violenţe şi provocări", a declarat Stoltenberg.â

Ambasadorii NATO s-au reunit de urgenţă luni, la Bruxelles, pentru a discuta situaţia creată în Orientul Mijlociu de uciderea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani, de o dronă americană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat întâlnirea în urma consultărilor cu membri ai alianţei.

Ambasadorii NATO se întâlnesc regulat, dar reuniunea de luni a fost convocată de urgenţă, în urma deciziei de sâmbătă a alianţei de a-şi suspenda misiunea de pregătire din Irak, din cauza riscurilor de securitate provocate de uciderea lui Soleimani, vineri.

Soleimani era general al Gărzi Revoluţionare a Iranului şi comandantul Forţelor Quds, unitate de elită a Gărzii, respunsabilă cu operaţiunile în străinătate.

Parlamentul irakian a cerut duminică ca trupele americane şi alte trupe străine să plece din ţară, ca urmare a uciderii generalului iranian Soleimani.

Într-un război al cuvintelor, secretarul american de Stat Mike Pompeo a spus că Washingtonul  va lua ca ţintă orice oficial irakian va dori, dacă vor mai avea loc atacuri împotriva intereselor americane din partea forţelor iraniene sau a apropiaţilor acestora.

Qassem Soleimani a fost ucis vineri, într-un atac american cu dronă împotriva convoiului acestuia aflat pe aeroportul din Bagdad, un atac care a provocat îngrijorări privind o conflagraţie majoră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.