Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord l-a numit marţi la conducerea sa pe Jeffrey Donaldson - al treilea lider în doar câteva săptămâni al principalei formaţiuni politice din provincia britanică, aflată în prezent în centrul unor tensiuni între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) privind Brexitul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jeffrey Donaldson a apreciat, imediat după ce a fost numit, că ”nu este realist să ne aşteptăm la stabilitate” în Irlanda de Nord, atât timp cât regulile Brexitului rămân în vigoare.

Jeffrey Donaldson, care nu a avut niciun rival în cursa la şefia DUP, s-a angajat să exercite presiuni asupra premierului britanic Boris Johnson, pentru ca acesta să abandoneze reglementările care fac din Irlanda de Nord parte a UE, din motive vamale.

”Voi discuta cu (Boris Johnson) cu prima ocazie şi voi sublinia că nu este realist să ne aşteptăm la o stabilitate, în timp ce fiecare reprezentant sindical din instituţiile descentralizate se opune Protocolului Irandei de Nord”, a avertizat el într-un comunicat.

Protocolul nord-irlandez vizează să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica irlandeză, un stat membru UE, şi a alimentat tensiuni între diverse comunităţi de pe insulă. Unioniştii refuză orice diferenţă de tratament faţă de restul regatului.

”Guvernul şi cei care pretind că sunt gardienii păcii şi stabilităţii trebuie să-şi intensifice eforturile şi să facă astfel încât protocolul să respecte integritatea constituţională şi economică a Regatului Unit”, subliniază el.

Deputaţi DUP au dat-o afară, la sfârşitul lui aprilie, pe Arlene Foster, fosta conducătoare a DUP şi premierul provinciei, şi l-au desemnat la conducerea formaţiunii pe Edwin Poots. Însă acesta a demisionat săptămâna trecută, după doar trei săptămâni în post.

Numirea lui Jeffrey Donaldson urmează să fie aprobată în mod oficial de către liderii partidului săptămâna viitoare.

Aceste schimbări în cadrul conducerii DUP au sporit criza politică în Irlanda de Nord şi ameninţarea unor eventuale alegeri anticipate.

Partidul Sinn Fein (republican), împreună cu care DUP conduce provincia, se opune unui proiect de lege privind statutul limbii irlandeze.

Jeffrey Donaldson, un vechi parlamentar DUP, a avertizat luni că o ”nerezolvare” a Protocolului nord-irlandez va avea consecinţe asupra Acordului din Vinerea Mare, din 1988, care a pus capăt celor 30 de ani de violenţe (”tulburări”) în provincia britanică

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.