Liderii UE Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk au promis susţinere şi ajutoare financiare pentru Ucraina într-o vizită la Kiev, luni, şi au făcut apel la Rusia să facă mai multe pentru a aduce pacea în regiunea Donbass, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În ceea ce este probabil ultima lor vizită înainte de încheierea mandatului, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au informat că sancţiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei vor rămâne valabile.
 
Tusk şi Juncker s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cel care a preluat puterea în mai şi a promis că va ajunge la pace cu Rusia.
 
„Într-o perioadă de tranziţie politică atât în Ucraina cât şi în UE, provocarea noastră este să apărăm spiritul pro-european în Ucraina şi spiritul pro-ucrainean în Europa”, a afirmat Tusk, fost prim-ministru al Poloniei. 
 
„Acum doar câteva zile, Uniunea Europeană a extins, după un vot unanim, sancţiunile economice aplicate Rusiei pentru încă şase luni. Sancţiunile vor rămâne în picioare până când acordul de la Minsk va fi implementat”.
 
UE a anunţat alocarea de 119 milioane de euro pentru noi ajutoare acordate Ucrainei, inclusiv pentru micile afaceri din regiunea Mării Azovului.
 
UE a oferit 3,3 miliarde de euro Ucrainei în ajutoare începând cu 2014. Alte 500 de milioane vor fi acordate doar dacă Ucraina va implementa reformele dorite de blocul european.
 
„Ideea este să rămânem concentraţi pe Ucraina, încercăm să îl menţinem pe noul preşedinte cât mai aproape”, a declarat un diplomat UE pentru Reuters.
 
„Zelenski declară ce trebuie dar încă nu îl ştim destul, încă trebuie să îşi dovedească calităţile, să confirme şi în practică determinarea de a rămâne pe drumul reformelor”, a adăugat diplomatul.
 
La o conferinţă de presă, Zelenski a declarat că un tribunal special pentru a judeca cazurile de corupţie – o reformă susţinută de donatorii occidentali – va începe să analizeze cazuri începând cu septembrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.