Serviciile de salvare au continuat sâmbătă să caute neobosit printre dărâmături în urma cutremurului devastator care a zguduit centrul Japoniei în noaptea de Anul Nou, provocând moartea a cel puţin 110 persoane şi rănirea a 510, condiţiile meteo de iarnă complicând operaţiunile, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 210 persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat de autorităţile locale, dar speranţele de a găsi supravieţuitori la aproape cinci zile de la dezastru sunt din ce în ce mai reduse.

Cutremurul cu magnitudinea 7,5 care a lovit peninsula Noto în după-amiaza zilei de 1 ianuarie a devastat această fâşie îngustă de pământ de aproximativ o sută de kilometri lungime care se varsă în Marea Japoniei, provocând alunecări de teren şi prăbuşirea clădirilor şi a drumurilor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Cutremurul, care a fost resimţit până la Tokyo (la 300 km distanţă), a declanşat şi un tsunami: valuri de peste un metru înălţime au lovit coasta în unele locuri, măturat case şi drumuri de-a lungul coastei şi aruncat bărci în interior.

La Suzu, în nordul peninsulei, unde o echipă AFP a filmat vineri căutările, un câine de salvare care adulmeca a lătrat brusc, dresorul său Masayo Kikuchi explicând că acest lucru semnala descoperirea unei persoane sau a unui cadavru.

Sarcina salvatorilor urma să fie mai dificilă în acest weekend din cauza condiţiilor meteorologice, când se aşteptau ploi şi ninsori, cu temperaturi apropiate de zero grade.

Sate izolate

Peste 30.000 de persoane se refugiau sâmbătă în aproximativ 350 de centre de evacuare, potrivit prefecturii Ishikawa, unde se află Peninsula Noto, adesea în condiţii precare, în special în zonele cele mai greu accesibile.

"Nu cred că am primit echipamente sau alimente în cantităţi substanţiale", a declarat pentru AFP Takushi Sakashita, în vârstă de 59 de ani, care locuieşte în satul Noto, situat în vârful peninsulei cu acelaşi nume.

El a explicat că s-a abţinut de la a colecta raţiile alimentare de la un adăpost din apropiere pentru ca acestea să fie distribuite persoanelor în vârstă din această zonă, a cărei populaţie este îmbătrânită, şi copiilor mici.

"Facem tot ce putem pentru a efectua operaţiuni de salvare în satele izolate (...). Cu toate acestea, realitatea este că izolarea lor nu a fost rezolvată atât de mult pe cât ne-am dori", a recunoscut vineri Hiroshi Hase, guvernatorul din Ishikawa.

De asemenea, aproape 25.000 de locuinţe rămăseseră în continuare fără electricitate şi peste 70.000 de locuinţe rămăseseră fără apă sâmbătă dimineaţă în acest departament şi în alte două mai la nord.

Pentru a nu îngreuna operaţiunile de salvare şi de livrare a alimentelor pentru refugiaţi, autorităţile locale au făcut apel la persoanele străine de peninsula Noto, de obicei o destinaţie turistică, să evite să se deplaseze acolo în "scopuri neesenţiale şi neurgente".

De asemenea, au îndemnat pe oricine doreşte să se ofere voluntar pentru operaţiunile de curăţare să aştepte până la sfârşitul weekendului de trei zile - luni fiind zi de sărbătoare în Japonia - deoarece nu există nicio organizaţie care să îi primească şi să îi îndrume.

Acest cutremur, urmat de sute de replici de intensitate mai mică, a fost descris de premierul Fumio Kishida drept "cel mai grav dezastru" din Reiwa, epoca japoneză care a început în 2019 odată cu accederea la tron a împăratului japonez Naruhito.

Mai multe ţări, printre care Statele Unite şi Franţa, au oferit ajutor Japoniei şi multe şi-au prezentat condoleanţele, inclusiv China şi Coreea de Nord, al cărei lider Kim Jong Un şi-a exprimat "profunda compasiune" într-un mesaj adresat lui Kishida, potrivit agenţiei KCNA.

Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările în care cutremurele sunt cele mai frecvente.

Arhipelagul japonez este bântuit de amintirea teribilului cutremur cu magnitudinea de 9,0 grade urmat de un tsunami uriaş în martie 2011 pe coastele de nord-est, un dezastru care a făcut aproximativ 20.000 de morţi sau dispăruţi.

Acest dezastru a dus, de asemenea, la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav de la accidentul de la Cernobîl din 1986.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.