Guvernul jamaican vrea să profite de ocazia ”tranziţiei monarhiei” prin încoronarea lui Charles al III-lea şi să-şi pună în aplicare voinţa de a deveni o republică, prin organizarea unui referendum în 2024, aflat în studiu în prezent, declară un ministru jamaican Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu doar câteva zile înaintea încoronării lui Charles al III-lea, Jamaica îşi reafirnă astfel dorinţa de a deveni o republică.

Această insulă din Caraibe şi-a declarat independenţa faţă de Regatul Unit în 1962 şi a devenit membră a Commonwealthului în acelaşi an, recunoscându-l astfel pe monarhul britanic drept şef de stat.

Însă suveranul ”nu are o autoritate reală în conducerea ţării noastre”, iar ”adevăratele responsabilităţi legislative şi executive revin reprezentanţilor aleşi ai poporului”, subliniază pe site Guvernul jamaican.

Problema abolirii monarhiei nu este nouă în această ţară, iar Guvernul şi-a evocat, în iunie, dorinţa de a organiza un referndum în acest subiect până în 2025.

Însă decesul lui Elizabeth a II-a pare că a accelerat lucrurile.

Într-un interviu acordat postului britanic de televiziune Sky News, difuzat joi, ministrul jamaican însărcinat cu Afaceri Constituţionale, Marlene Malahoo Forte, declară că ”mulţi jamaicani aveau o afecţiune călduroasă faţă de regina Elizabeth II-a, identificîndu-se cu ea”.

”Dar ei nu se identifică cu regele Charles. El este tot ceea ce este mai străin pentru noi. Este cât se poate de clar”, declară ea.

Guvernul jamaican ”studiază”, astfel, ”posibilitatea de a organiza un referendum în 2024”, cu privire la o nouă Constituţie, care să nu-l mai prevadă pe monarh ca şef de stat.

”A venit timpul. Jamaica a intrat pe mâna jamaicanilor. Trebuie să o facem, mai ales odată cu tranziţia monarhiei. Guvernul meu spune că trebuie s-o facem acum”, declară ministrul jamaican în acest interviu.

Istoria Jamaicei a fost marcată de 300 de ani de colonizare britanică şi de un comerţ triunghiular - cu sclavi între Africa, Europa şi America

Potrivit Bibliotecii Naţionale a Jamiacăi, aproximativ 600.000 de sclavi provenind din Africa au fost depalsaţi în Jamaica în perioada 1533-1807.

”Republicanismul constă în a spune adio unei forme de guvernare legată de un trecut dureros, al colonizării şi traficului transatlantic cu sclavi”, subliniază în acest interviu acordat Sky News Marlene Malahoo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.