Ivanka Trump, fiica şi consilieră a preşedintelui Statelor Unite, a fost audiată sub jurământ, săptămâna aceasta, ca parte a unui proces civil referitor la utilizarea abuzivă a fondurilor nonprofit pentru inaugurarea lui Donald Trump acum patru ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul general al districtului Columbia, Karl Racine, a dezvăluit marţi, într-o instanţă de judecată, că depunerea a avut loc.

Într-un proces din ianuarie 2020, Racine a susţinut că afacerile imobiliare ale lui Donald Trump şi alte entităţi au folosit în mod abuziv fonduri nonprofit pentru a îmbogăţi familia Trump. Potrivit procesului, o corporaţie nonprofit scutită de impozite numită 58th Presidential Inaugural Committee s-a coordonat cu familia Trump pentru a plăti sume exagerate pentru spaţiul pentru evenimente al hotelulului Trump International din Washington.

Potrivit procesului, într-un caz, organizaţia nonprofit a plătit mai mult de 300.000 de dolari pentru a avea o recepţie privată la hotelul Trump pentru cei trei copii mai mari ai preşedintelui - Donald Jr., Ivanka şi Eric - în seara inaugurării, din 20 ianuarie 2017.

”Legislaţia districtuală impune ca organizaţiile nonprofit să îşi folosească fondurile în scopul public declarat, nu în beneficiul persoanelor private sau al companiilor”, a spus Racine la începutul acestui an.

Procesul său urmăreşte să recupereze 1 milion de dolari care ar fi fost direcţionat direct către afacerea familiei Trump.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Comitetul inaugural a declarat că finanţele sale au fost verificate independent şi că toţi banii au fost cheltuiţi legal. Deşi legile privind finanţarea campaniilor restricţionează mărimea contribuţiilor campaniei, comitetele de inaugurare pot accepta donaţii nelimitate, inclusiv de la corporaţii. Cele 107 milioane de dolari strânse de comitetul inaugural al lui Trump, prezidat de dezvoltatorul şi investitorul imobiliar Thomas Barrack, au fost cele mai mari din istorie, potrivit declaraţiilor depuse la Comisia Electorală Federală.

Un fost consilier al campaniei Trump, Richard Gates, a fost vicepreşedinte al comitetului inaugural.

Gates a fost unul dintre mai mulţi asociaţi ai lui Trump condamnaţi în ancheta fostului consilier special Robert Mueller referitoare la posibila implicare a Rusiei în alegerile din 2016.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.