Autorităţile italiene au imobilizat nava umanitară Sea Watch 3 aparţinând ONG-ului umanitar german Sea Watch, din cauza unor ”nereguli de natură tehnică şi operaţională”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sea Watch 3 a salvat 209 migranţi la Marea Mediterana în a doua jumătate a lui iunie, în cadrul a trei operaţiuni, şi a primit de la autorităţile italiene permisiunea de a-i debarca la Porto Empedocle, în Sicilia.

Nava a fost plasată apoi în carantină, în rada portului, după care a fost autorizată să intre în port, a anunţat miercuri seara, într-un comunicat Paza de Coastă italiană.

Inspectori din cadrul Pazei ”specializaţi în securitatea navigaţiei” au efectuat un control la bord.

”Inspecţia a scos la lumină diverse nereguli de natură tehnică şi operaţională în măsură să compromită nu doar securitatea ambarcaţiunii şi a echipajului, ci şi pe cea a persoanelor care au fost sau ar putea fi recuperate la bord” în cadrul unor operaţiuni de salvare, precizează Paza.

Paza de Coastă nu precizează natura acestor nereguli, dar susţine că a relevat ”anumite încălcări” - de asemenea nespecificate -, ”ale reglementărilor cu privire la protecţia mediului marin”.

Nava a fost plasată în ”imobilizare administrativă”, care va fi ridicată după corectarea neregulilor.

În contextul în care ONG-urile umanitare consideră acest tip de operaţiuni drept o modalitate de a le împiedica să se întoarcă pe mare la noi opraţiuni de salvare, Paza de Coastă dă asigurări că aceste inspecţii se desfăşoară în cadrul reglementărilor internaţionale şi  ale Uniunii Europene (UE) vizând securitatea echipajelor şi protecţia mediului marin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.