Autorităţile ruse par să îşi intensifice propaganda în care promovează narative legate de aşa-numitele operaţiuni sub steag fals, reproşate adversarilor, pentru a distrage atenţia de la lipsa de succese tangibile pe câmpul de luptă şi pentru a încetini furnizarea ajutorului militar occidental înainte de lansarea aşteptată a unor contraofensive ucrainene, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza ultimelor evoluţii de pe front, publicată miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării a acuzat marţi "SUA şi complicii săi" că plănuiesc o operaţiune de provocare în Ucraina folosind substanţe chimice toxice.

CITEȘTE ȘI Ministerul rus al Apărării acuză Washingtonul că pune la cale o „provocare chimică toxică” în Ucraina: „Această substanţă chimică provoacă psihoză acută, pierderea orientării, halucinaţii, tulburări de memorie”

La fel, la 19 februarie, Moscova a susţinut că oficialii ucraineni plănuiesc atacuri sub steag fals la instalaţiile cu radiaţii periculoase din Ucraina, pentru a acuza apoi forţele ruseşti că au lovit fără discernământ astfel de situri.

Aparenta intensificare a avertismentelor legate de operaţiuni sub steag fals cu riscuri biochimice şi nucleare se adaugă operaţiunii propagandistice concertate a Rusiei în care acuză Ucraina că se pregăteşte pentru o invazie în Transnistria, notează ISW.

De asemenea, în mod notabil, Vladimir Putin a reintrodus retorica nucleară în spaţiul informaţional rusesc cu ocazia discursului său din faţa Adunării Federale a Rusiei din 21 februarie, când a anunţat intenţia Rusiei de a-şi suspenda participarea la tratatul New START.

Recenta reapariţie a acestor narative ruseşti standard, sub forma avertismentelor în legătură cu operaţiuni sub steag fals şi a unor ameninţări nucleare, sugerează că oficialii ruşi încearcă din ce în ce mai mult să atenueze impactul informaţional al lipsei continue de succese ruseşti pe câmpul de luptă şi să încetinească totodată furnizarea de tancuri şi alte echipamente occidentale înainte de contraofensivele ucrainene preconizate, este concluzia pe care o trage ISW.

Institutul spune că există o corelaţie între propaganda rusă şi realităţile câmpului de luptă, în special atunci când forţele ruseşti nu reuşesc să câştige teren semnificativ în operaţiunile ofensive din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării şi înalţii oficiali ruşi îşi vor intensifica probabil angajamentul faţă de astfel de operaţiuni de informare, pe măsură ce ofensiva rusă în curs de desfăşurare în regiunea Luhansk se apropie de punctul culminant şi cresc oportunităţile pentru contraofensive ucrainene, preconizează ISW.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.