Israelul scoate detectoarele de metale de la intrarea pe Esplanada Moscheilor şi va folosi metode de supraveghere care invadează mai puţin spaţiul personal, au anunţat autorităţile, după ce Cabinetul pentru securitate ale premierului Benjamin Netanyahu a votat măsura marţi dimineaţă, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile au luat amploare după ce doi poliţişti israelieni au fost omorâţi pe 14 iulie pe Esplanada Moscheilor. Trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu a avertizat că tensiunile riscă să se extindă “mult dincolo” de oraşul vechi.

Biroul lui Netanyahu a anunţat într-un comunicat că acceptă “recomandarea tuturor organismelor de securitate pentru a înlocui detectoarele de metale cu o inspecţie pentru securitate bazată pe tehnologii avansate şi pe alte mijloace”.

Autorităţile au alocat aproximativ 100 de milioane de shekeli (28 de milioane de dolari) pentru plata noilor echipamente şi a poliţiştilor suplimentari necesari.

Israelul a decis luna aceasta să instaleze  detectoare de metale pe Esplanada Moscheilor, după un atac armat lansat de trei atacatori palestinieni asupra forţelor israeliene din complexul moscheii al-Aqsa.

Doi poliţişti israelieni şi-au pierdut viaţa în urma atacului armat, care a dus la închiderea moscheii al-Aqsa pentru rugăciunea de vineri a palestinienilor din Ierusalim.

Însă, instalarea detectoarelor de metale a dus la o reacţie violentă din partea palestinienilor, care susţin că este vorba despre o încercare a forţelor israeliene de a-şi impune controlul asupra Esplanadei Moscheilor, unde securitatea este asigurată de către israelieni, chiar dacă locul sfânt aparţine Cisiordaniei.

În ultima săptămână, credincioşii palestinieni au refuzat să treacă prin detectoarele de metale şi s-au rugat pe străzile din apropierea moscheii al-Aqsa.

De asemenea, noi ciocniri violente au avut loc şi sâmbătă între tinerii palestinieni şi forţele israeliene, care au interzis accesul bărbaţilor musulmani sub 50 de ani pe Esplanda Moscheilor.

Cel puţin cinci palestinieni şi-au pierdut viaţa în proteste, dintre care trei au fost împuşcaţi în Ierusalimul de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.