Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas acuză Israelul, la tribuna Adunării Generale a ONU, de faptul că ”nu crede în pace” şi că pune în dificultate soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian, un discurs denunţat de către Israel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele palestinian, în vârstă de 87 de ani, a acuzat vineri, în Adunarea Generală a ONU, că Israelul pune în dificultate ”în mod premeditat şi deliberat soluţia cu două state” şi acţionează ”în deplină impunitate” în teritoriile palestiniene ocupate.

”Acest lucru dovedeşte fără echivoc că Israelul nu crede în pace. El vrea să impună statu-quoul prin forţă şi agresiune. Nu mai avem, aşadat, un partener israelian cu care să stăm de vorbă”, a denunţat el.

Mahmoud Abbas acuză Israelul de faptul că poartă o campanie de colonizare în teritoriile palestiniene şi lasă o ”libertate totală” armetei israeliene să ucidă şi să folosească excesiv forţa împotriva palestinienilor.

”Acesta este adevărul. Acesta este un regim de apartheid”, a denunţat Mahmoud Abbas.

Şeful statului palestinian a cerut ca Israelul să dea socoteală pentru ”masacrele sale” şi a acuzat comunitatea internţaională de faptul că ”protejează” statul evreu.

El şi-a reiterat apelul ca Israelul să fie trimis în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI).

”Preşedintele Abbas foloseşte ONU ca platformă, pentru a incita la ură împotriva Israelului, glorificându-i totodată pe teroriştii pe care-i finanţează el însuşi”, i-a replicat ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan.

”Într-o diatribă înţesată de minciuni şi complet ruptă de realitate, el îşi dovedeşte, încă  o dată, inutilitatea absolută”, a apreciat ambasadorul.

Premierul israelian Yair Lapid a declarat joi, la tribuna Adunării Generale a ONU, că ”o mare parte a israelienilor susţin această viziune a soluţiei cu două state, iar eu sunt unul dintre ei”.

”Noi avem însă doar o condiţie: ca un viitor stat palestinian să fie paşnic”, a adăugat el.

Preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat susţinerea faţă de crearea unui stat palestinian, însă nu a anunţat vreo iniţiativă îm acest sens în vederea unei relansări a negocierilor de pace israeliano-palestiniene.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene se află într-un punct mort din 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.