Armata israeliană a atacat, sâmbătă dimineaţa, o bază militară a organizaţiei paramilitare Hamas, din Fâşia Gaza, ca răspuns la două atacuri cu rachete din cursul nopţii. Incidentul a avut loc la câteva ore după ce preşedintele american Joe Biden a încheiat o vizită în Israel şi teritoriile palestiniene, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata a anunţat că avioanele sale de luptă au lovit un complex subteran care conţinea materii prime folosite la producţia de rachete.

Cele două atacuri cu rachete, care au avut loc la câteva ore distanţă, au declanşat sirene de raid aerian în părţi din sudul Israelului, dar nu au provocat răni sau pagube. Armata a precizat că una dintre rachete a fost interceptată, iar celelalte au aterizat în zone deschise.

Niciun grup palestinian nu a revendicat atacurile cu rachete, însă Israelul învinuieşte Hamasul, gruparea militantă care a condus Fâşia Gaza timp de 15 ani, pentru orice act violent izbucnit din enclava palestiniană.

În pofida tensiunilor crescute din ultimele luni, vizita de trei zile a lui Biden în Israel şi Cisiordania a decurs fără probleme. În Cisiordania, Biden s-a întâlnit cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, exprimându-şi sprijinul pentru independenţa palestinienilor, dar şi afirmând că nu există condiţii propice pentru relansarea negocierilor de pace.

Hamas a respins expresiile de simpatie ale lui Biden pentru palestinieni, numind Statele Unite ”un partener în agresiunea asupra poporului nostru”. De asemenea, l-a criticat pe Abbas pentru că s-a întâlnit cu Biden şi şi-a reiterat sprijinul pentru un proces de pace cu Israelul.

Hamas nu recunoaşte Israelul. De la preluarea cu forţa a Fâşiei Gaza în 2007, gruparea militantă şi Israelul au purtat patru războaie mortale şi numeroase runde de violenţă transfrontalieră.

Biden a plecat din Israel până în Arabia Saudită, unde încearcă să susţină o alianţă regională împotriva Iranului. Israelul consideră Iranul cel mai mare inamic al său, în parte datorită sprijinului său pentru grupări militante precum Hamas.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.