Armata israeliană a bombardat sâmbătă mai multe ţinte din Fâşia Gaza, iar avioanele sale au lansat totodată pliante menite să încurajeze populaţia palestiniană să ajute la localizarea ostaticilor răpiţi la 7 octombrie de către combatanţi înarmaţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luptători palestinieni s-au confruntat cu tancuri în suburbiile estice ale oraşului Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza, de unde armata israeliană a început să-şi retragă trupele, au declarat pentru Reuters mai mulţi martori.

Armata israeliană a declarat că forţele sale aeriene au vizat grupuri de luptători care încercau să planteze bombe şi să tragă rachete în direcţia tancurilor sale.

În zona Khan Younis, unde Israelul spune că şi-a intensificat operaţiunile împotriva Hamas, martorii au relatat că tancurile au bombardat în timpul nopţii zona din jurul spitalului Nasser. Această unitate este ultimul mare spital în stare de funcţionare din Fâşia Gaza. Israelul s-a apărat susţinând că luptătorii Hamas operează din spitale şi din jurul acestora, afirmaţie negată de Hamas şi de personalul medical.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, loviturile israeliene au ucis 165 de persoane şi au rănit alte 280 în ultimele 24 de ore, ridicând la aproape 25.000 numărul deceselor puse pe seama operaţiunilor israeliene de la începutul ofensivei lansate după atacul Hamas din 7 octombrie. Acest bilanţ nu face nicio distincţie între civili şi combatanţi.

Desfăşurată ca răspuns la atacul Hamas, în care au fost ucise 1 200 de persoane şi aproximativ 250 au fost răpite, potrivit autorităţilor israeliene, ofensiva israeliană în Fâşia Gaza a devastat cartiere întregi ale enclavei, a strămutat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori şi a provocat un dezastru umanitar, potrivit ONU.

La Rafah, unde sunt adunaţi peste un milion de palestinieni, Israelul a împrăştiat pliante cu fotografii ale celor 33 de ostatici şi numele lor în arabă, îndemnându-i pe cei strămutaţi să contacteze autorităţile israeliene. "Vreţi să vă întoarceţi la casele voastre? Daţi un telefon dacă recunoaşteţi pe vreunul dintre ei", scrie pe pliante.

Mai mult de o sută de ostatici au fost eliberaţi în timpul unui scurt armistiţiu stabilit în noiembrie. Potrivit Israelului, 132 sunt încă în Gaza, iar 27 dintre ei au murit.

"Ei cer ajutorul populaţiei pentru că nu reuşesc să îşi ia ostaticii din mâinile rezistenţei", a comentat Abu Ali, din nordul Fâşiei Gaza, implorându-l pe premierul Benjamin Netanyahu să pună capăt "războiului său" dacă vrea să recupereze ostaticii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.