Armata israeliană îşi multiplică miercuri atacurile în Fâşia Gaza, în cadrul operaţiunii împotriva Hamas care, anunţă ea, ar putea să mai dureze ”multe luni”, în pofida unor puternice îngrijorări umanitare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un nou semn al unei regionalizări tot mai puternice a conflictului, Statele Unite au interceptat la Marea Roşie drone şi rachete trase de către rebeli huthi, care ameninţă interese israeliene, în semn de ”susţinere” a Fâşiei Gaza.

În acest teritoriu palestinian, forţele israelinee ”luptă la Khan Yunis” (sud) şi îşi ”extind” operaţiunile în tabere de refugiaţi din centru, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Armata a dat un ordin de evacuare locuitorilor Taberei de Refugiaţi al-Bureij (centru)  şi din zonă. Unii au fugit deja la Rafah, unde au sosit cu bagaje stivuite pe capota maşinilor lor, potrivit AFP.

Peste 240 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii al Hamas. Cadavre ale unor palestinieni au fost transportate cu un camion către o groapă comună la Rafah, unde au fost îngropate, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

”Am primit un container cu un mare număr de martiri. Unele sunt corpuri întregi, altele sunt rămăşiţe umane”, deplânge şeful Comitetului de Urgenţă Sanitară din Rafah Marwan al-Hams.

Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului s-a declarat din nou ”profund îngrijorat de bombardamente israeliene continue în centrul Fâşiei Gaza” şi a cerut să se facă o ”distincţie” între civili şi combatanţi.

”VĂ VEDEM”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat săptămâna aceasta o ”intensificare” a atacurilor ân Fâşia Gaza - unde telecomunicaţiile au fost tăiate miercuri dimineaţa.

”Le spunem teroriştilor Hamas: vă vedem, vom veni la voi (...), vom intensifica luptele în sudul Fâşiei Gaza şi în alte părţi”, a ameninţat el în urma unei vizite la Agenţia Spaţială israeliană.

În pofida acestei ”intensificări” a confruntărilor armate, Războiul din Fâşia Gaza s-ar putea prelungi mai multe luni, a avertizat marţi şeful Statului Major al armatei israeliene Herzi Halevi, care a subliniat că ”obiectivele acestui răboi nu sunt uşor de atins”.

Israelul a jurat să distrugă Hamas, după atacul de la 7 octombrie al unor comandouri infiltrate din Fâşia Gaza, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite, dintre care 129 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, potrivit acestei surse.

Operaţiunile militare israeliene ca represalii în Fâşia Gaza s-au soldat cu 20.915 morţi şi 54.918 răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Potrivit ONU, 85% dintre cei 2,4 de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost deplasaţi de război, iar situaţia umanitară în enclavă rămâne critică, o foame ameninţă, iar majoritatea spitalelor au fost scoase din serviciu.

DIPLOMAŢIA AJUTOARELOR

După adoptarea, săptămâna trecută, a unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU care cere să se trimită ajutoare ”la scară mare”, ONU a numit-o marţi pe Sigrid Kaag, un ministru în exerciţiu olandez, în funcţia de coordonatoare a ajutorului umanitar destinat Fâşiei Gaza.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că a primit marţi 41 de camioane cu ajutoare umanitare şi şapte ambulanţe noi prin postul de frontieră de la Rafah - cu mult sub nevoi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Franţa s-a declarat marţi ”grav îngrijorată” de intensificarea şi prelungitrea confruntărilor armate şi a îndemnat ”cu forţă” la un ”armistiţiu imediat care să conducă la o încetare a focului”.

Emirul Qatarului, şeciul Tamim ben Hamad al-Thani, a cărui ţară a desfăşurat o mediere care a permis un armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie, a discutat la telefon, în noaptea de marţi spre miercuri, despre situaţie cu preşedintele american Joe Biden.

Cei doi lideri au discutat despre eforturi necesare ”în vederea unei calmări a situaţiei şi ajungerea la un armistiţiu permanent”, anunţă ăîntr-un comunicat diplomaţia Qatarului.

La Washington, Casa Albă a evocat discuţii în vederea unei ”eliberări” a ostaticilor deţinuţi de către Hamas, inclusiv a unor ”cetăţeni americani”, şi în vederea unei facilitări a trimiterii de ajutoare umanitare.

Ministrul israelian însărcinat cu Afaceri Strategice Ron Dermer urma să dicute la telefon cu secretarul de Stat american Antony Blinken şi consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan.

La sfârşitul lui noiembrie, un armistiţiu de o săptămână a permis eliberarea a 105 ostatici, în schimbul eliberării a 240 de deţinuţi palestinieni şi intrarea în Fâşia Gaza unui important volum de ajutoare.

Însă eforturile mediatorilor - mai ales Egiptul şi Qatarul - nu au permis, până în prezent, să se ajungă la vreo nouă ”pauză” umanitară.

DIN DAMASC ÎN YEMEN

Temeri cu privire la o extindere a conflictului se acentuează, mai ales din cauza acţiunii unor grupări apropiate Iranului, ca Hezbollah din Liban sau rebelii huthi din Yemen, în contextul în care Teheranul susţine Hamasul.

La frontiera israeliano-libaneză, militari israelieni au fost răniţi marţi în tiruri ale Hezbollah. Rebelii huthi au revendicat un atac cu dronă împotriva unei nave la Marea Roşie şi un tir de rachetă către Israel, care a fost interceptat.

Postul de televiziune Al-Qahera News a precizat că ”un obiect zburător a fost doborât la doi kilometri în largul coastei, la Dahab”, un oraş balnear egiptean, situat la 150 de kilometri sud de frontiera cu Israerll.

Armata americană, care patrulează la Marea Roşie pentru a proteja traficul maritim de atacuri huthi, a anunţat că a distrus marţi 12 drone şi cinci rachete trase de către rebeli.

Atacuri imputate unor grupări proiraniene vizând trupe americane s-au multiplicat, de asemenea, în Irak şi Siria. Ca represalii, Statele Unite au atacat trei instalaţii folosite de către grupări proiraniene în Irak, soldate cu un mort.

Aceste incidente intervin imediat după ce Teheranul a acuzat Israelul de uciderea unuia dintre militari săi de rang înalt, generalul de brigadă Razi Moussavi, într-un atac în Siria, şi a ameninţat să-i răzbune moartea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.