Guvernul israelian a hotărât să interzică intrarea în ţară a două alese democrate în Congresul Statelor Unite care suţin un boicot internaţional al Israelului, a anunţat joi adjuncta ministrului israelian de Externe Tzipi Hotovely, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Israelul a hotărât să nu permită” reprezentantelor democrate Rashida Tlaib din Michigan şi Ilhan Omar din Minnesota să intre în ţară în cadrul unei vizite prevăzute săptămâna viitoare, a declarat la postul public de radio Hotovely .

Această hotărâre face parte dintr-o politică israeliană de interzicere a intrării în ţară a unor persoane care promovează boicotarea Israelului, a dat ea asigurări.

Tzipi Hotovely a făcut aceste declaraţii la scurt timp după ce locatarul Casei Albe, aflat în concediu de vineri, a scris pe Twitter că permiterea intrării în Israel a celor două membre ale Congresului Statelor Unite ”ar arăta o mare slăbiciune”.

Cele două membre ale musulmane ale Congresului sunt unele dintre cele mai vocale critice ale tratamentului aplicat de Israel palestinienilor.

Familia lui Tlaib a emigrat în Statele Unite din Cisiordania.

Această decizie a fost luată ”în acord” cu premierul siraelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, ministrul său de Externe şi ministrul său însărcinat cu Afaceri Startegice, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.

”Aceste alese folosesc scena internaţională pentru a susţine asociaţii BDS care îndeamnă la bpoicotarea Israelului”, a adăugat ministerul, justificându-şi decizia pe baza unei legi israeliene care permite interzicerea pe teritoriul israelian a susţinătorilor mişcării Boicot, Dezinvestiţii, Sancţiuni (BDS).

Această mişcare îndeamnă la boicotarea economică, culturală sau ştiinţifică a Israelului, în semn de protest faţă de ocuparea teritoriilor palestiniene.

Decizia israeliană de a interzice vizita celor două alese americane este ”scandaloasă”, a denunţat conducătoarea palestiniană Hanan Ashrawi într-un comunicat.

Trump a îndemnat Israelul să le interzică celor două democrate să viziteze ţara.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu s-a întâlnit joi cu oficiali de rang înalt în vederea reevaluării deciziei de le permite reprezentantelor Ilhan Omar şi Rashida Tlaib să viziteze ţara săptămâna viitoare. El s-a consultat cu miniştri şi consilieri.

”Ar arăta o mare slăbiciune dacă Israelul ar permite” americancelor să viziteze ţara, a scris Donald Trump pe Twitter.

”Ele urăsc Israelul şi tot poporul evreu şi nu e nimic de făcut să se răzgândească”, a adăugat miliardarul republican.

Trump a atacat săptămâni la rând membri democraţi ale Congresului, insclusiv prin mesaje rasiste, pe Twitter.

Ambasadorul israelian în Statele Unite Ron Dermer dădea asigurări luna trecută că Israelul nu va interzice intrarea în ţară a vreunui membru al Congresului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.