Israelul intenţionează să aducă aproximativ 70.000 de muncitori străini din China, India şi din alte ţări, inclusiv din Republica Moldova, pentru a-şi stimula sectorul construcţiilor, care a fost în mare parte îngheţat după atacul Hamas din 7 octombrie, a relatat luni presa, citând un oficial guvernamental, informează Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yehuda Morgenstern, directorul general al Ministerului Construcţiilor şi Locuinţelor, a declarat pentru cotidianul financiar Calcalist că un plan de creştere a cotei de muncitori străini în construcţii de la 50.000 la 70.000 va fi aprobat de guvern în zilele următoare.

În noiembrie, cota a fost majorată deja de la 30.000 la 50.000 pentru a ajuta sectorul locuinţelor, care suferă de lipsă de forţă de muncă de când aproximativ 80.000 de muncitori palestinieni au primit interdicţie de a mai intra în Israel în urma atacului Hamas asupra Israelului.

"Există un deficit în sectorul forţei de muncă. Din acest motiv, ritmul de construcţie per clădire în Israel a crescut la 34 de luni, de la 30 în 2021 şi 27 de luni în 2014", a declarat Morgenstern.

Aproximativ 20.000 de muncitori străini, a spus Morgenstern, vor fi aduşi fără acorduri bilaterale cu ţările de origine. În total, muncitorii vor veni din China, India, Sri Lanka şi Republica Moldova, a spus el, 10.000 fiind aşteptaţi să sosească chiar în primul trimestru.

Chiar dacă cei 80.000 de muncitori palestinieni absenţi în prezent s-ar întoarce, pentru sectorul imobiliar ar fi benefic să aibă muncitori străini suplimentari, deoarece timpul de construcţie a locuinţelor continuă să crească, a arătat Morgenstern.

Ministerul, a mai spus el, a recomandat, de asemenea, admiterea a aproximativ 10.000 de palestinieni pentru proiecte de infrastructură în afara oraşelor israeliene şi în coordonare cu primarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.