Israelul plânge, sâmbătă, moartea a trei ostatici în Gaza, ucişi din greşeală, după ce trupele i-au confundat cu terorişti Hamas, anunţul armatei, care are remuşcări pentru acest incident "tragic", declanşând proteste la Tel Aviv vineri seară. Rudele ostaticilor cer guvernului o nouă înţelegere cu Hamas pentru a asigura eliberarea celor dragi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata israeliană a declarat vineri seara că Yotam Haim, Alon Shamriz şi Samer El-Talalqa - toţi tineri, cu vârste de până în 30 de ani - au fost împuşcaţi în timpul unor operaţiuni într-un cartier din oraşul Gaza. Cei trei se aflau printre cele aproximativ 240 de persoane luate ostatice în timpul raidurilor Hamas din 7 octombrie din Israel, în care au murit, de asemenea, 1.200 de persoane. Ei au fost confundaţi cu terorişti Hamas şi au fost consideraţi o ameninţare, a precizat armata.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a descris moartea lor drept o "tragedie insuportabilă".

"Tot Israelul deplânge pierderea lor", a spus el, în timp ce Casa Albă a calificat incidentul drept o "greşeală tragică".

În timp ce vestea incidentului s-a răspândit vineri seara târziu, sute de persoane s-au adunat în faţa Ministerul israelian al Apărării din Tel Aviv pentru a cere guvernului lui Netanyahu să asigure eliberarea celor peste 130 de ostatici despre care Israelul crede că sunt încă reţinuţi în teritoriile controlate de Hamas. Demonstranţii au fluturat steaguri israeliene, au afişat pancarte şi au ţinut fotografii ale captivilor cerând un acord imediat pentru eliberarea lor.

"Câte un ostatic moare cu fiecare zi ce trece", spunea un mesaj scris pe o pancartă, în timp ce un steag israelian era stropit cu vopsea roşie, sugerând sângele.

"Singura modalitate de a-i elibera pe ostatici în viaţă este negocierea", arată Motti Direktor, un manifestant în vârstă de 66 de ani.

Merav Svirsky, sora lui Itay Svirsky, ostatic deţinut de Hamas, a declarat: "Ne aflăm aici după o seară şocantă şi mor de frică. Cerem un acord acum".

Armata israeliană şi-a intensificat însă raidurile aeriene în pofida apelurilor la reţinere venite inclusiv din partea Washingtonului. Începând cu 27 octombrie, armata desfăşoară o ofensivă terestră împotriva Hamas, care a fost extinsă la întregul teritoriu, inclusiv în sudul ţării, unde s-au adunat sute de mii de civili strămutaţi din cauza războiului. Potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătăţii al Hamas, care deţine puterea în Gaza, aproape 19 000 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise în bombardamentele israeliene.

La sfârşitul lunii noiembrie, un acord de armistiţiu mediat de Qatar a dus la o pauză de o săptămână în lupte, la eliberarea a aproximativ o sută de ostatici deţinuţi de Hamas şi a 240 de deţinuţi palestinieni încarceraţi în Israel, precum şi la livrarea de ajutoare umanitare de urgenţă.

UN NOU ARMISTIŢIU?

În urma anunţului privind moartea celor trei ostatici, site-ul Axios a relatat că David Barnea, şeful Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului, urmează să se întâlnească în weekend cu premierul qatarez Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani. Întâlnirea ar urma să aibă loc în Europa şi s-ar concentra pe o a doua fază a armistiţiului, pentru a permite eliberarea ostaticilor, a scris Axios, fără a preciza locul întâlnirii sau numărul de ostatici care ar putea fi eliberaţi.

În primele ore ale zilei de sâmbătă, Hamas a raportat "lupte violente" în sectorul Jabaliya, precum şi lovituri aeriene şi tiruri intense de artilerie în Khan Younis, noul epicentru al luptelor din sudul teritoriului.

De asemenea, Israelul a continuat să fie vizat de rachete lansate din Fâşia Gaza. Vineri seară, jurnaliştii AFP au văzut câteva dintre acestea interceptate deasupra Ierusalimului, la scurt timp după ce sirenele de avertizare au sunat, pentru prima dată de la sfârşitul lunii octombrie, deasupra oraşului.

Confruntat cu presiuni internaţionale, în special din partea aliatului său american, Israelul a autorizat vineri deschiderea "temporară" a unui nou punct de intrare a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza prin terminalul Kerem Shalom. Această decizie este menită să descongestioneze terminalul Rafah, singurul punct de intrare pentru alimente şi medicamente, în condiţiile în care Israelul înăspreşte controalele asupra camioanelor care livrează ajutoare.

Între timp, jurnaliştii din Gaza continuă să plătească şi ei un preţ foarte greu: un jurnalist de la Al Jazeera a fost ucis vineri. Şeful biroului Al Jazeera din Gaza, Waël Dahdouh, care şi-a pierdut soţia şi doi dintre copii la începutul războiului, a fost rănit la braţ de şrapnel şi a fost transferat la un spital din Khan Younis.

Peste 60 de jurnalişti şi angajaţi ai mass-media au murit de la începutul războiului, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Un jurnalist de la agenţia de presă turcă Anadolu a fost de asemenea bătut în Ierusalimul de Est, care este anexat şi ocupat de Israel. În imaginile recuperate de AFP, fotograful, Mustafa Alkharuf, a fost mai întâi lovit în faţă şi apoi lovit cu piciorul. Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat că agenţii văzuţi în înregistrare au fost "imediat suspendaţi din funcţie".

Aflat în vizită în Israel joi şi vineri, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, le-a cerut oficialilor israelieni să treacă pe termen scurt la o fază de "intensitate mai mică". Într-un semn de tensiune fără precedent în legătură cu amploarea pierderilor palestiniene, preşedintele american Joe Biden a denunţat bombardamentele "nediscriminatorii", avertizându-l pe aliatul israelian că riscă să îşi piardă sprijinul internaţional.

Pe de altă parte, şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, este aşteptată sâmbătă în Liban şi duminică în Israel pentru a încerca să evite o conflagraţie regională, într-un moment de tensiune crescândă la graniţa libanezo-israeliană şi în Marea Roşie, unde rebelii yemeniţi houthi, apropiaţi de Hamas, ameninţă transportul maritim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.