Guvernul israelian a aprobat imigraţia ”imediată” a 3.000 de etiopieni ai căror membri ai familiilor stabiliţi în Israel se temeau cu privire la viaţa acestora, din cauza violenţelor din această ţară situată în Africa de est, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul a dat undă verde în ”unanimitate” acestei imigraţii ”imediate” a 3.000 de etiopinei care au rude de gradul întâi în Israel, a anunţat duminică într-un comunicat biroul premierului Naftali Bennett.

Această măsură urmează să permită ”primirea a mii de persoane care aşteaptă la Addis Abeba şi Gondar”, un oraş situat în apropiere de Tigray, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter ministrul israelian al Imigraţiei, Pnina Tamano-Shata, originară din Etiopia.

”În sfârşit, părinţii, copiii, fraţii, surorile şi orfanii se vor reuni cu familiile lor după decenii de aşteptare”, subliniază ea.

Aceşti etiopinieni - primiţi în numele reîntregirii familiei - fac parte din comunitatea falashmora - convertită cu forţa la creştinism -, care susţine că descinde din evrei etiopieni.

Falashmora nu beneficiază de legea israelienă a reîntoarcerii, care permite oricărui evreu din diaspora să imigreze în Israel şi să devină în mod automat cetăţean. Din această cauză, aceşti etiopieni sunt nevoiţi să facă apel la reîntregirea familiei.

Sute de persoane, inclusiv ministrul Tamano-Shata, au manifestat la jumătatea lui noiembrie, la Ierusalim, cerând Guvernului să primească ”evrei etiopieni aflaţi în pericol” în ţara lor, devastată de un război civil în Tigray (nord).

Combatanţi din cadrul Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care se opune premierului etiopian Abiy Ahmed, au avansat în ultimele luni în regiuni vecine şi nu exclud să mărşăluiască spre capitala etiopiană Addis Abeba.

Comunitatea etiopiană din Israel numără 140.000 de persoane.

Ea a organizat în ultimii ani o serie de manifestaţii prin care a denunţat rassmul şi discriminarea cărora se plânge că este supusă de către israelieni şi cere ca membri ai familiilor rămaşi în Etiopia să fie primiţi în Israel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.