Israelul are rezerve serioase în legătură cu şansele relansării acordului nuclear cu Iranul, negociat la Viena de puterile occidentale cu Teheranul, în timp ce se angajează să remedieze ”greşelile făcute” în relaţiile SUA-Israel din ultimii ani, a spus noul ministru de Externe israelian Yair Lapid omologului său american, Antony Blinken, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În prima lor întâlnire faţă în faţă de când noul guvern al Israelului a depus jurământul în urmă cu două săptămâni, secretarul de stat american Antony Blinken şi Lapid au avut o discuţie foarte pozitivă, foarte caldă, potrivit oficialilor americani.

Principalele subiecte au fost acordul nuclear şi acordurile de normalizare a relaţiilor Israelului cu statele arabe din Golf, precum şi ajutorul umanitar acordat Gaza şi statutul Ierusalimului de Est, subiect care a contribuit la alimentarea ultimului val de violenţă dintre israelieni şi palestinieni în luna mai.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Israelul are câteva rezerve serioase cu privire la acordul nuclear iranian care este construit la Viena. Credem că modalitatea de a discuta despre aceste dezacorduri este prin conversaţii directe şi profesionale, nu prin conferinţe de presă", a spus Lapid în scurte remarci înainte de întâlnirea de la Roma.

Iranul şi Statele Unite au purtat discuţii indirecte privind relansarea acordului nuclear din 2015 dintre Teheran şi marile puteri, care a impus restricţii asupra activităţilor nucleare ale Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Statele Unite, sub fostul preşedinte Donald Trump, au abandonat acordul şi au impus sancţiuni dure, determinând Iranul să răspundă încălcând multe dintre restricţiile sale.

Blinken i-a spus lui Lapid că Washingtonul va rămâne în contact strâns cu Israelul în legătură cu negocierile din Iran, au declarat oficialii americani.

Blinken i-a transmis lui Lapid necesitatea de a oferi asistenţă umanitară în Gaza, unde 250 de palestinieni au fost ucişi şi zeci de clădiri au fost distruse luna trecută de atacurile aeriene israeliene.

Biden a lucrat pentru a repara legăturile cu palestinienii şi a renunţa la ceea ce au spus că este politica unilaterală a SUA faţă de conflict.

Administraţia sa s-a angajat să reia furnizarea a sute de milioane de dolari sub formă de asistenţă economică şi umanitară şi să acţioneze pentru redeschiderea misiunii diplomatice a palestinienilor la Washington.

 Acordurile de normalizare a relaţiilor diplomatice ale Israelului cu diferite ţări arabe au fost, de asemenea, discutate. În declaraţiile sale de deschidere, Blinken a spus că speră să se alăture mai mulţi participanţi.

Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au stabilit legături cu Israelul anul trecut, în acorduri intermediate de SUA, numite Acordurile Abraham, devenind primele state arabe din mai mult de un sfert de secol care au rupt ceea ce fusese un tabu de lungă durată în regiune.

Lapid, care urmează să viziteze Emiratele Arabe Unite marţi şi miercuri, a descris această mişcare diplomatică ca fiind istorică şi a spus: "Sper că va fi prima dintre multe altele".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.