Armata israeliană a anunţat cu puţin înainte de miezul nopţii de joi spre vineri că a lansat o intervenţie terestră în Fâşia Gaza, după care a dezminţit, vineri, această informaţie, evocând ”o problemă de comunicare internă” - un război psihologic sau o simplă eroare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aviaţia israeliană şi trupe la sol efectuează în prezent un atac în (Fâşia) Gaza”, a anunţat mai întâiarmata într-un scurt mesaj.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că militari au ”intrat în” Fâşia Gaza, unde la putere se află mişcarea islamistă palestiniană armată Hamas, însă fără să precizeze numărul militarilor, durata ori amploarea operaţiunii.

Însă purtătorul de cuvânt a făcut, două ore mai târziu, o ”clarificare” şi a anunţat că ”în prezent nu există trupe (israeliene) în Fâşia Gaza”.

Contactat din nou, Jonathan Conricus a explicat această încurcătură printr-o ”problemă de comunicare internă” şi a precizat că trupe la sol bombardează Fâşia Gaza, dar din afara enclavei.

Anunţarea unei intervenţii militare israeliene în teritoriul palestinian creşte temeri cu privire la intensificarea conflictului, în contextul în care bilanţul atacurilor aeriene în Fâşia Gaza a depăşit pragul de 100 de morţi.

Ultima operaţiune militară israeliană în acest teritoriu cu două milioane de locuitori, supuşi unei blocade israeliene de peste zece ani, a avut loc în 2014.

Războiul dintre Israel şi Hamas, inamicul său jurat, a durat atunci 50 de zile şi s-a soldat cu 2.251 de morţi de partea palestiniană - majoritatea civili - şi 74 de morţi de partea israeliană - aproape toţi militari.

Armata israeliană a comasat joi tancuri şi vehicule de-a lungul barierei de securitate cu enclava palestiniană - de unde trupele israeliene s-au retras în 2005.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a dat undă verde armatei să mobilizeze, la nevoie, mii de rezervişti.

Aviaţia israliană şi-a continuat în noaptea de joi spre vineri bombardamentele unor instalaţii Hamas, iar sute de palestinieni au fost nevoiţi să-şi părpsească locuinţele în pripă din calea atacurilor aeriene, potrivit unor martori şi jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Hamasul, care a continuat să lanseze proiectile către sudul  Israelului, a încercat să lanseze drone încărcate cu explozivi către Israel, potrivit armatei israeliene.

”Va lua timp, însă vom restaura liniştea în Israel”, a declarat premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, care s-a dus joi la o baterie a scutului antirachetă ”Domul de Fier”, în centrul ţării.

Potrivit armatei, aproximativ 90% dintre cele peste 1.750 de proiectile lansate începând de luni din Fâşia Gaza au fost interceptate de către scutul antirachetă.

La puţin timp după miezul nopţii de joi spre vineri, grupări armate palestiniene din Fâşia Gaza au tras din nouun ”baraj” de proiectile către sudul Israelului limitrof.

Trei proiectile au fost trase joi seara din Liban către Israel, însă au căzut în Marea Medieterană, potrivit  armatei israeliene.

Potrivit unei surse militare libaneze, aceste proiectile au fost trase dintr-un sector situat în apropierea unei tabere de refugiaţi palestinieni.

”Spirala violenţei trebuie să înceteze în Orientul Mijlociu”, a îndemnat pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron. ”Îndemn cu forţăla un armistiţiu şi la dialog. Îndemn la calm şi la pace”, a adăugat el.

De la începutul acestui nou ciclu al violenţei, luni, 103 palestinieni - inclusiv 27 de copii - au fost uciţi în Fâşia Gaza, iar alţi 580 au fost răniţi, potrivit unui bilanţ al Ministerului palestinian al Sănătăţii.

În Israel, şapte persoane - inclusiv un copil de şase ani şi un militar - au fost ucise.

Acest nou conflict a fost declanşat în urma unui baraj de proiectile trase de Hamas către Israel în semn de ”solidaritate” cu cei peste 700 de palestinieni răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat de Israel din 1967.

Ciocniri pe Esplanadă - al treilea loc sfânt al islamului - au avut loc tmp de mai multe zile, de tensiuni putrnice şi ciocniri în Ierusalimul de Est, în principal din cauza unei eventuale evacuări a unor familii palestiniene în favoarea unor colonişri israelieni din cartierul Sheikh Jarrah.

Hamasul a îndemnat companiile aeriene să oprească zborurile către Israel şi a anunţat că o rachetă cu raza de acţiune de 250 de kilometri a fost trasă către al doilea aeroport israelian, în sud, către care autorităţile aeroportuare au redirecţionat zboruri de la Tel Aviv, din cauza tirurilor.

Mai multe companii şi-au suspendat zborurile către Aeroportul Internaţional Ben Gourion din Tel Aviv.

Conflictul armat este dublat de o escaladare între arabi şi evrei în mai multe oraşe ”mixte” din Israel - un jivel al violenţelor care nu a mai fost atins de decenii, potrivit poliţiei israeliene.

Aproape 1.000 de membri ai poliţiei de frontieră au fost chemaţi ca întăriri în aceste oraşe mixte, teatre ale unor revolte, începând de marţi, confruntări şi schimburi de focuri de armă.

Peste 400 de persoane - evrei şi arabi - au fost arestate în ultimele zile.

Un bărbat a deschis focul, joi seara, cu o armă semiautomată asupra unui grup de evrei şi a rănit o persoană la Lod, în apropiere de Tel Aviv, potrivit unui martor şi poliţiei.

Grupări de extremă dreapta israeliene au înfruntat, în aceste oraşe mixte, forţe de securitate şi arabi israelieni, descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământul lor la înfiinţarea Israelului ca stat, în 1948.

În contextul intensificării conflictului, în pofida unor apeluri internaţonale la o dezescaladare, Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze duminică o reuniune virtuală pe tema conflictului.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, norvegianul Tor Wennesland, şi reprezentanţi ai Israelului şi Palestinei urmează să participe la această reuniune.

Departamentul de Stat american i-a îndemnat joi pe cetăţenii americani ”să evite să se ducă în Israel”, din cauza valului de violenţe din ultimele zile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.