Premierul israelian Yair Lapid anunţă marţi încheierea unui ”acord istoric” cu Libanul în contenciosul delimitării frontierei maritime a celor două ţări, un acord care, în cazul în care este confirmat de către Beirut, ar putea ridica obstacole care împiedică exploatarea unor zăcăminte de gaze naturale în estul Mării Mediterane, relatează France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israelul şi Libanul, doi vecini aflaţi teoretic în stare de război, au ”încheiat un acord istoric” privind delimitarea frontierei lor maritime, a anunţat marţi premierul israelian.

Acest acord istoric va consolida securitatea Israelului, va injecta miliarde (de euro) în economia israeliană şi va asigura stabilitatea frontierei noastre de nord (cu Libanul)”, subliniază într-un mesaj postat pe Twitter Yair Lapid, care precizează că o reuniune a Cabinetului său este prevăzută miercuri pe tema acestui ”acord încheiat” în urma unei medieri a Statelor Unite.

Statele Unite mediază de doi ani între cei doi vecini, aflaţi oficial în stare de război, cu scopul de a ajunge la acest acord.

Israelul şi Libanul şi-au exprimat, la începutul lui octombrie, mulţumirea faţă de un proiect al acordului al mediatorului american Amos Hochstein.

Însă, joia trecută Israelul a refuzat o serie de amendamente libaneze ale acestui proiect de acord şi a redus speranţele.

În ultimele zile au continuat negocieri, iar marţi dimineaţa Israelul a anunţat că a primit un răspuns favorabil la îngrijorările sale cu privire la amendamentel libaneze.

”Toate cererile noastre au fost acceptate, modificările pe care le-am cerut au fost corectate. Am păstrat interesele de securitate ale Israelului, suntem pe calea unui acord istoric”, a anunţat consilierul în domeniul securităţii naţionale al premierului israelian Yair Lapid, Eyal Hulata.

”Libanul şi-a obţinut toate drepturile” în proiectul final al acordului, a declarat după acea presei unul dintre principalii negociatori libanezi, Elias Bou Saab, vicepreşedintele Parlamentului libanez.

”Libanul şi-a obţinut toate drepturile şi s-a ţinut cont de toate observaţiile noastre”, a dat asigrări el.

Preşedintele libanez Michel Aoun urmează să anunţe marţi dacă acceptă sau nu acest acord, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.