Armata israeliană a acuzat vineri mişcarea islamistă Hamas că foloseşte principalul spital din Gaza ca scut pentru tunelurile şi centrele sale operaţionale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Hamas a transformat spitalele în centre de comandă şi control şi în ascunzători pentru teroriştii şi comandanţii Hamas", a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, într-o conferinţă de presă.

El a arătat fotografii, diagrame şi înregistrări audio care ar arăta cum Hamas foloseşte sistemul de spitale şi în special spitalul Al Shifa pentru a ascunde o varietate de posturi de comandă şi puncte de intrare în reţeaua extinsă de tuneluri de sub Gaza.

"Teroriştii Hamas operează în interiorul şi sub spitalul Shifa şi sub alte spitale din Gaza", a spus el.

Oficialul Hamas Ezzat El-Reshiq, membru al biroului politic al mişcării, a precizat pe Telegram: "Ceea ce s-a raportat de către purtătorul de cuvânt al armatei inamice nu are nicio bază de adevăr". El acuză Israelul că răspândeşte minciuni ca "un preludiu pentru a comite un nou masacru împotriva poporului nostru".

Comentariile au fost făcute în timp ce forţele israeliene s-au masat în afara Gaza şi au efectuat raiduri în enclavă, în pregătirea unei aşteptate ofensive terestre ca ripostă la atacul sângeros al Hamas asupra Israelului, în care au murit aproximativ 1.400 de persoane.

De atunci, avioanele şi artileria israeliană au asaltat enclava, distrugând zone întinse şi ucigând peste 7.000 de persoane, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Nu a fost posibil să fie verificate declaraţiile lui Hagari, notează Reuters. Armata israeliană a acuzat în mod regulat Hamas că îşi bazează conducerea şi centrele operaţionale în zone rezidenţiale sau în zona şcolilor şi spitalelor.

Oficialii ONU au cerut o pauză a luptelor pentru a se permite accesul ajutoarelor în enclavă, unde peste un milion de oameni au fost strămutaţi, şi au avertizat că ar putea fi nevoiţi să îşi înceteze operaţiunile dacă nu vor fi livrate provizii de combustibil.

Oficialii israelieni au declarat că Hamas are rezerve semnificative de combustibil pe care le foloseşte pentru propriile operaţiuni.

"Există combustibil în spitalele din Gaza şi Hamas îl foloseşte pentru infrastructura sa teroristă", a declarat Hagari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.