Israelul ”va începe să facă zilnic pauze de patru ore în anumite zone din nordul Fâşiei Gaza, care vor di anunţate cu trei ore mai înainte”, anunţă joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste pauze ”încep azi (joi)”, anunţă un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţioanle americane (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Ele  urmează să permită intrarea unor ajutoare umanitare în enclava palestiniană, iar civililor să se deplaseze.

”Israelienii ne-au spus că nu vor exista operaţiuni militare în aceste zone pe timpul pauzei şi că acest proces începe azi (joi)”, anunţă John Kirby.

Statele Unite salută această evoluţie drept ”paşi în direcţia bună”.

”Noi i-am îndemnat pe israelieni să minimizeze victimele civile şi să facă tot ceea ce pot pentru a reduce aceste bilanţuri” umane, a declarat reprezentantul Casei Albe.

Aceste pauze urmează să asigure un ”respiro timp de câteva ore” pentru ca civilii să se îndepărteze din calea pericolului.

Ele vor asigura totodată ”ferestre scurte de oportunitate” a unei eventuale treceri în siguranţă a ostaticilor ţinuţi de Hamas, a mai declarat John Kirby.

BIDEN: NU EXISTĂ ”NICIO POSIBILITATE” A UNUI ARMISTIŢIU

Preşedintele american Joe Biden declara cu puţin mai înainte că nu există ”nicio posibilitate” a unui armistiţiu în Fâşia Gaza, întrebat ce şanse crede că are o încetare a focului.

Preşedintele democrat s-a opus mereu, până în prezent, acestei idei.

”Niciuna. Nicio posibilitate”, a răspuns el la întrebare.

În schimb, el a declarat presei că pledează în favoarea unor pauze umanitare mai mari de trei zile.

”Sperăm. Lucrurile se mişcă”, a declarat el despre o eventuală eliberare a celor 240 de ostatici ai Hamas, potrivit israelului, inclusiv americani, ţinuţi în Fâşia Gaza.

Întrebat dacă i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu o pauză de trei zile în vederea facilitării unei eventuale eliberări a ostaticulor, şeful statului american a răspuns că ”cer o pauză de mai mult de trei zile. Da”.

”Am cerut o puază şi mai mare unora dintre ei”, a adăugat el.

Joe Biden a minimalizat îngrijorări cu privire la faptul că Benjamin Netanyahu nu ascută de Statele Unite, dar a recunoscut că acest proces ”a durat mai mult decât spera(m)”.

Mii de palestinieni au evacuat nordul Fâşiei Gaza în ultimele zile, pe jos, prin enclava devastată de război, un exod care creşte pe măsură ce Israelul îşi intensifică campania aeriană şi terestră.

Persoane evacuate au declarat CNN că se tem că nicăieri în enclavă nu există un loc sigur.

Tsahalul a prelungit joi o ”fereastră” de evacuare la şase ore, în vederea evacuării civililor în sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.