Liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid a cerut, miercuri seară, plecarea premierului Benjamin Netanyahu fără a aştepta încheierea operaţiunii militare împotriva islamiştilor palestinieni ai Hamas în Fâşia Gaza, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Netanyahu ar trebui să plece imediat (...) Avem nevoie de o schimbare, Netanyahu nu poate rămâne prim-ministru", a declarat Lapid într-un interviu acordat postului israelian N12.

"Nu ne putem permite o campanie (militară) lungă cu un prim-ministru în care populaţia nu mai are încredere", a adăugat Lapid.

La patru zile după atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, premierul Benjamin Netanyahu şi liderul opoziţiei Benny Gantz au anunţat un acord pentru crearea unui "guvern de urgenţă" pe durata războiului.

La rândul său, Yaïr Lapid a acuzat guvernul Netanyahu de un "eşec impardonabil" pentru că nu a reuşit să împiedice atacul Hamas, fără precedent de la crearea Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

Şi, deşi s-a declarat în favoarea unui "guvern de uniune naţională" în timpul războiului, Lapid, la fel ca Gantz, a refuzat să se alăture guvernului condus de Netanyahu, care, potrivit lui, includea "extremişti" precum Itamar Ben Gvir, ministrul Securităţii Publice şi şeful Forţei Evreieşti, de extremă dreapta.

Actualul lider al opoziţiei, care a fost şeful unei coaliţii eteroclite aflate la putere înainte ca Netanyahu să revină în funcţie după alegerile legislative din noiembrie 2022, nu i-a cerut public demisia lui Netanyahu de la atacurile din 7 octombrie, a relatat joi presa israeliană.

În interviul acordat canalului N12, Lapid nu a făcut apel la noi alegeri anticipate, ci la un vot de încredere în Parlament, deschizând astfel calea pentru formarea unui nou guvern, de această dată condus de un alt membru al Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu.

"Nu este momentul pentru alegeri (...) Ar trebui să optăm pentru o reconstrucţie naţională cu un alt prim-ministru Likud", a declarat Lapid.

Lapid a fost imediat respins de partidul lui Netanyahu, care a calificat o astfel de propunere într-o "perioadă de război" drept "regretabilă" şi "ruşinoasă".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.