Scandalul Panama Papers continuă să zguduie executivul islandez, în ciuda presiunii publice, ministrul de Finanţe Bjarni Benediktsson a anunţat marţi că nu are de gând să demisioneze după dezvăluirile incriminatoare din Panama Papers, potrivit cărora demnitarul a deţinut la un moment dat o parte dintr-un fond de investiţii offshore înfiinţat în insulele Seychelles, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Benediktsson a negat că are de gând să renunţe la funcţie asemenea premierului Sigmundru Davio Gunnlauggson, incriminat şi el în scurgerea de informaţii Panama Papers că ar fi deţinut împreună cu soţia o companie offshore gestionată de Mossack Fonseca. Gunnlauggson şi-a delegat iniţial atribuţiile şi a fost demis de noul premier interimar deşi nu aceasta era intenţia sa, aşa cum a mărturisit.

Potrivit documentelor, Benediktsson împreună cu doi afacerişti islandezi controlau o companie paravan înfiinţată în insulele Seychelles în 2005, sub numele Falson & Co. Demnitarul a recunoscut că deţinea o treime din companie, care începuse să investească într-un complex de apartamente din Dubai. Însă, compania offshore Falcon& Co. a fost radiată în 2009.

Revelaţiile din Panama Papers au provocat o criză puternică în Islanda, unde alegătorii reconsideră dacă mai pot să aibă încredere în elita politică şi financiară a ţării, iar peste 10.000 de oameni au ieşit pe stradă săptămâna trecută pentru a cere demisia premierului, într-o ţară unde populaţia nu depăşeşte 300.000 de locuitori. Protestele au continuat în acest weekend.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.