Prim-ministrul Islandei Sigmundur Davio Gunnlaugsson şi-a anunţat marţi demisia, după apariţia dezvălurilor incriminatoare din scurgerea masivă de informaţii Panama Papers, care demostrează că soţia sa a înfiinţat o companie offshore cu ajutorul firmei de avocatură Mossack Fonseca, pentru a ascunde activele financiare ale cuplului în paradisul fiscal, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, premierul a cerut preşedintelui să dizolve legislativul, care a depus o moţiune de cenzură împotriva sa. Peste 30% din populaţia ţării insulare a ieşit în stradă luni pentru a cere demiterea prim-ministrului, care şi-a pierdut întreaga credibilitate în faţa acuzaţiilor extrem de grave.

Gunnlaugsson este sub o presiune publică uriaşă după scurgerea masivă de informaţii Panama Papers, care dezvăluie implicarea soţiei sale într-o companie offshore, care ar putea să aibă legături cu colapsul financiar al băncilor islandeze din 2008. Opoziţia susţine că premierul este prins într-un conflict de interese uriaş şi ar trebui să-şi dea demisia.

Peste 10.000 de persoane au ieşit luni în stradă, în capitala Reykjavik pentru a cere demisia premierului, care şi-a pierdut credibilitatea în ochii alegătorilor. Islanda are o populaţia de circa 330.000 de oameni.

Documentele din Panama Papers dezvăluie cum primul ministru Sigmundur David Gunnlaugsson şi soţia sa au deţinut în secret o companie offshore care a investit milioane de dolari în obligaţiuni, în timp ce ţara lor se confrunta cu criza financiară.

Când David Gunnlaugsson a devenit premierul Islandei, în 2013, ascundea un secret care i-ar fi putut afectat cariera politică. El şi soţia sa au împărţit acţionariatul unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice încă din 2009 când Gunnlaugsson a ajuns în legislativ. Câteva luni mai târziu el şi-a vândut acţiunile soţiei pentru un dolar.

Compania lor a deţinut obligaţiuni care valorau iniţial milioane de dolari în trei banci gigant din Islanda. Acestea au intrat în colaps în timpul crizei financiare globale din 2008, iar compania sa a devenit creditor în dosare de insolvenţă.

Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii, fără a dezvălui însă miza financiară a familiei sale. Gunnlaugsson a refuzat să recunoască dacă interesele familiei sale i-au influenţat sau nu deciziile.

Într-un interviu realizat de un partener media al ICIJ, Reykjavik Media, Gunnlaugsson a negat ascunderea activelor. Patru zile mai târziu, soţia sa a făcut publică povestea, postând un comentariu pe Facebook în care afirma că societatea i-a aparţinut ei, nu lui, şi că ea a plătit toate taxele aferente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.