Islanda şi-a închis marţi Ambasada la Moscova - din cauza Războiului rus din Ucraina - şi devine astfel prima ţară europeană care ia această măsură, după ce ministrul islandez de Externe Thórdís Gylfadóttir estima, la începutul lui iunie, că ”situaţia actuală” nu permite micii reprezentanţe diplomatice ”să opereze în Rusia”, însă Reykjavikul subliniază că nu este vorba despre o rupere a relaţiilor diplomatice cu ruşii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această mică ţară nordică este primul stat din Europa care ia această măsură de la începutul Războiului din Ucraina.

”Imediat ce condiţiile o vor permite, Islanda va acorda prioritate reluării activităţilor Ambasadei Islandei la Moscova”, precizează marţi într-un comunicat diplomaţia islandeză.

Reprezentarea urmează să fie asigurată de-acum de către Ministerul Afacerilor Externe de la Reykjavik.

La o zi după anunţul islandez din iunie, Moscova a denunţat o ”acţiune antirusă” şi a ameninţat să-i răspundă.

”Vom ţine cont de această decizie neprietenoasă atunci când ne vom (re)stabili relaţii cu Islanda, în viitor”, denunţa atunci Ministerul rus de Externe.

Islanda - o ţară nordică cu 375.000 de locuitori - are o ambasadă la Moscova din 1944, dar nu şi în perioada 1951-1953.

Ea a fost locul simbolic al unei întâlniri între Est şi Vest la sfârşitul Războiului Rece - un summit în 1986 al preşedintelui american Ronald reagan cu şefu de stat sovietic Mihail Gorbaciov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.