Rafale de vânt foarte violente şi marea agitată afectează duminică sudul Floridei, unde uraganul Irma, unul dintre cele mai puternice formate în Atlantic, ajunge în cursul zilei, după ce a provocat deja 25 de decese şi pagube enorme în Caraibe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mă voi ruga mult. Cu tatăl şi surorile mele”, spune Keilyn Mora, într-un refugiu pentru sinistraţi. Asemenei acestei adolescente de 16 ani, zeci de mii de persoane evacuate aşteaptă cu teamă sosirea pe coasta de vest a Texasului a uraganului care era duminică dimineaţă de mărimea statului Texas.

Alţi sute de mii de oameni s-au refugiat în nord. În total, 6,3 milioane de locuitori ai statului, adică peste un sfert din populaţie, au primit ordin de evacuare.

În jurul orei 1 GMT (4 ora României), ochiul uraganului se afla la 170 de kilometri sud-est de key West, punctul cel mai sudic al Statelor Unite. Furtuna era însoţită de rafale de vânt de 205 kilometri pe oră. În orele următoare, Irma s-a intensificat şi a redevenit un uragan de categoria 4, cu rafale de vânt de peste 240 de kilometri pe oră.

- Cuba, afectată grav –

Irma avansează lent, cu numai 15 kilometri pe oră, din partea de nord a Cubei, unde a “afectat grav” provinciile Camagüey şi Ciego de Avilapotrivit autorităţile. Micile insule turistice din jurul Cubei erau în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică rupte de restul lumii.

Potrivit unui bilanţ iniţial, pagubele materiale sunt important, dar nu a fost înregistrat oficial nici un deces.

Pe coasta de nord a ţării şi la Havana, unde două milioane de locuitori au fost plasaţi în stare de alertă din cauza riscului de inundaţii, s-au înregistrat valuri de şapte metri.

- Furtună tropicală –

O soartă similară aşteaptă acum o mare parte din Florida. Zona se confruntă deja cu “vânt de intensitatea unei furtuni tropicale şi cu o mare periculoasă”, a anunţat guvernatorul Rick Scott. Ţinând cont de altitudinea joasă, insulele Keys sunt deosebit de vulnerabile la creşterea mării. “Dacă aţi primit ordin de evacuare, trebuie să o faceţi acum. Este ultima voastră şansă să luaţi o decizie bună”, a adăugat guvernatorul.

Preşedintele Donald Trump a declarat într-un mesaj înregistrat că Irma este “o furtună cu un potenţial distructiv absolut istoric” şi a îndemnat populaţia să asculte recomandările Guvernului şi forţelor de ordine.

Potrivit meteorologilor americani, Irma va provoca “inundaţii pe mai multe sute de kilometri de coastă, din cauza unei marei cu potenţialul de a provoca victime”.

„Vă poate acoperi casa (…). Nu veţi supravieţui creşterii nivelului apei”, a insistat Scott.

În mai multe oraşe au fost introduse restricţii de circulaţie începând de sâmbătă seara, pentru a reduce numărul de victime şi a evita jafurile.

Autobuze şcolare au ajutat la evacuarea a peste 54.000 de locuitori care s-au refugiat déjà în adăposturile deschise în clădiri solide, departe de mare.

Uraganul a devastat déjà mai multe insule din Caraibe şi a provocat moartea a cel puţin 25 de persaine : 10 în partea franceză a insulei St. Martin, două în partea olandeză, patru în Insulele Virgine americane, şase în Insulele Virgine britanice şi în arhipelagul Anguilla, două la Porto Rico şi una la Barbuda. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.