Pagubele materiale provocate de uraganul Irma, care a lovit miercuri insula franceză Saint-Barthélémy şi pe cea franco-olandeză Saint-Martin par “deja importante”, a declarat ministrul francez pentru teritoriile de peste mări, Annick Girardin, citată de Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a vorbit de “acoperişuri smulse” de uraganul de categorie 5 – nivelul maxim pe scara Saffir-Simpson.

 

“Două echipe vor veni de pe continent, iar o alta din Guadalupe pentru a ajuta Saint-Martin şi Saint-Barthélemy. Ne-am mobilizat pentru a răspunde tuturor dificultăţilor. Pentru moment, nu avem informaţii despre pierderi de vieţi omeneşti (…). Vântul va bate în sens opus, există riscul de a exista noi pagube”, a explicat ministrul de Interne Gérard Collomb.

La 13.30 ora Parisului (14.30), ochiul uraganului, cu un diametru de 50 de kilometri, era deasupra Saint-Barthélemy, iar furtuna afecta şi Saint-Martin.

Giradin şi-a exprima “cea mai mare îngrijorare” pentru aceste două insule, unde aproximativ 7.000 de oameni au refuzat să se pună la adăpost.

În Guadalupe, 8.000 de case nu au curent electric, mai multe drumuri au fost rupte, iar cel puţin trei vapoaee, fără oameni la bord, au naufragiat.

În condiţiile în care Irma ar putea afecta Florida peste câteva zile, potrivit previziunilor meteorologilor, Donald Trump a scris pe Twitter că monitorizează situaţia. El a declarat stare de alertă pe Insulele Virgine, în Porto Rico şi în Florida, în timp ce evacuarea insulei Key West, aflată la sud de Florida, este deja în curs.

Uraganul ”este deja un uragan istoric” şi ”de o intensitate fără precedent la (Oceanul0 Atlantic”, potrivit Météo-France.

El este deja mai puternic decât uraganele Luis (1995, în St-Martin), Hugo (1989, soldat cu 15 morţi în Guadeloupe) şi Harvey, care a devastat recent Texasul şi Luoisiana, omorând 42 de oameni şi provocând paguve materiale estimate la peste 100 de miliarde de dolari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.