Iranul va face un nou pas pe calea dezagajării din acordul nuclear din 2015, a spus ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, fără a detalia, anunţă agenţia ICANA, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul a spus în mod repetat că îşi va reduce angajamentul faţă de acordul nuclear în etape şi că s-ar putea chiar retrage din pact, dacă ţările semnatare rămase nu găsesc modalităţi de a-i proteja economia de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Washingtonul s-a retras din acord anul trecut. 

"Al treilea pas în reducerea angajamentelor'' din acordul nuclear va fi implementat în situaţia actuală", a spus el.

"Am spus că, dacă (acordul) nu este complet implementat de ceilalţi, atunci şi noi îl vom implementa în aceeaşi manieră incompletă. Şi, desigur, toate acţiunile noastre au fost în cadrul (acordului)".

Luna trecută, Iranul a ameninţat că va reporni centrifugele dezactivate şi că va creşte îmbogăţirea uraniului până la o puritate de 20%, acţiune prin care se îndepărtează de acordul nuclear.

Oficiali iranieni au spus că toate acţiunile Teheranului în sensul reducerii angajamentelor sale faţă de acordul nuclear sunt reversibile atâta timp cât semnatarii rămaşi îşi respectă angajamentele.

Temerile unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale au crescut de când preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul semnat în 2015 şi a reimpus mai multe sancţiuni menite să determine Teheranul să acorde concesii de securitate mai largi.

Statele Unite au impus, miercuri, sancţiuni chiar împotriva lui Zarif, blocând orcie tranzacţie sau interes pe care le avea acesta în SUA, deşi Zarif a spus că nu are niciuna. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.