Iranul urmează să livreze ”sute de drone” Rusiei, care întâmpină dificultăţi din cauza rezistenţei armatei ucrainene în estul ţării, anunţă un consilier în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Informaţiile noastre arată că Guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei până la câteva sute drone, inclusiv de luptă, într-un termen foarte scurt”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, la Washington, Jake Sullivan.

Aceste informaţii ”mai arată că Iranul se pregăteşte să formeze forţe ruse în operarea acestor drone, iar primele şedinţe de formare urmau să înceapă la începutul lui iulie”, a adăugat el.

Sullivan subliniază că nu ştie dacă Iranul a livrat deja aceste drone Rusiei.

Teheranul a reacţionat marţi împotriva acestor acuzaţii , subliniind că ”nicio evoluţie anume” nu a intervenit în cooperarea tehnologică dintre Iran şi Rusia.

”Cooperarea tehnologică datează de dinaintea evenimentelor din Ucraina şi nu a existat nicio evoluţie anume în acest domeniu recent”, subliniază un purtător de cuvânt al Minusterului iranian de Externe, Nasser Kanani - fără să folosească cuvântul ”dronă”.

El reiterează că poziţia Teheranului este ”clară şi a fost prezentată în multe rânduri în mod oficial”.

Iranul, declară el, este împotriva Războiului din Ucraina, îndeamnă la o ”soluţie politică” şi denunţă originea acestei crize, care este, acuză Teheranul, voinţa de expansionism a Statelor Unite şi NATO.

Drone iraniene sunt folosite de către rebeli huthi în Yemen ”în atacarea Arabiei Saudite”, a mai acuzat Jake Sullivan.

Dronele au jucat un rol important de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, în operaţiuni de recunoaştere în vederea unor tiruri de rachetă sau bombardamente aeriene.

Invazia Ucranei are ”un preţ uriaş” pentru Moscova, care se confruntă cu probleme în întreţinerea armamentului, în timp ce armata rusă avansează în estul Ucrainei, a subliniat Sullivan.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 400 de milioane de dolari, care include lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS şi obuze de precizie.

Washingtonul a promis Kievului, de la începutul invaziei ruse, o asistenţă militară în valoare de 6,9 miliarde de dolari.

Potrivit consilierului lui Joe Biden, ”Rusia şi-a ratat deja, larg, obiectivele în Ucraina”, care constau în ”cucerirea capitralei Kiev, disparţia Ucrainei ca ţară, eliminarea identităţii ucrainene şi integrarea Ucrainei în Rusia”.

”Obiectivul fundamental al stategiei noastre este să punem Ucraina într-o poziţie cât mai puternică posibil pe câmpul de luptă, pentru a se afla într-o poziţie de forţă la masa negocierilor, atunci când se ajunge la diplomaţie”, a declarat  Jake Sullivan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.