Iranul a pus în serviciu o a patra ”cascadă” - de 174 de centrifuge de tip IR-2m - în vederea producerii de uraniu îmbogăţit în instalaţia nucleară subterană de la Natanz, a anunţat joi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), într-un raport adresat statelor membre, relatează reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 31 martie 2021, Agenţia a verificat (...) faptul că Iranul a început să încarce (hexaflorură de uraniu) UF6 naturală într-o a patra cascadă de 174 de centrifuge (de tip) IR-2m”, precizează AIEA în acest raport, pe care Reuters scrie că l-a consultat.

Teheranul încalcă astfel Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclerar iranian, un demers menit să sporească presiunea asupra preşedintelui american Joe Biden, în contextul unui impas în vederea unei reveniri a celor doi inamici la masa negocierilor.

Cele două tabere îşi cer una alteia să facă primul pas pentru a salva Planul de acţiune globală comun (PAGC/JCPoA), din care Teheranul a început să se dezangajeze în 2019, la un an după retragerea Statelor Unite din acest acord, în mai 2018, de către Donald Trump, care a restabilit şi multiplicat sancţiuni impuse Republicii islamice.

Acordul de la Viena prevede ca la instalaţia nucleară de la Natanz să se instaleze doar centrifuge de tip IR-1, de primă generaţie, mai puţin eficiente.

Teheranul este autoriat, prin acord, să folosească numai acest tip de centrifugă în vederea îmbogăţirii uraniului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.