Iranul a început să îmbogăţească uraniu în instalaţia nucleară subterană de la Natanz, printr-o a treia ”cascadă” de centrifuge perfecţionate de tip IR-2m, anunţă Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) într-un raport transmis statelor membre, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 7 martie 2021, Agenţia a verificat (...) că Iranul a început să încarce UF6 (hexaflorută de uraniu) natural într-o a treia cascadă de 174 de centriguge de tip IR-2m”, arată AIRA în acest raport, pe care Reuters scrie că l-a consultat.

O a patra cascadă de 174 de alte centrifuge de tip IR-2m a fost instalată la Natanz, însă nu a fost încărcată, iar o acincea cascadă se află în curs de instalare.

Potrivit Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian - din care Teheranul s-a retras treptat, în urma retragerii Statelor Unite din tratat de către Donald Trump în 2018 -, la instalaţia subterană de la Natanz pot fi instalate numai centrifuge de prima generaţie, de tip IR-1, mai puţin eficiente.

Republica islamică este autorizată să folosească numai acest tip de centrifugă în îmbogăţirea uraniului, potrivit acordului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.