Iranul dispune de două ”cascade” de centrifuge perfecţionate, cu o capacitate de îmbogăţire a uraniului de aproape patru ori mai mare decât a celor instalate iniţial la instalaţia de la Natanz, a anunţat marţi reprezentantul Republicii islamice la Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) Kazem Gharibabadi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mulţumită meticuloşilor noştri experţi nucleari, două cascade de 348 de centrifuge (de tip) IR-2m, care au aproape de patru ori capacitatea IR-1 funcţionează de-acum (...) cu succes la Natanz”, scrie pe Twitter Kazem Gharibabadi.

”Instalarea a două cascade de centrifuge (de tip) IR-6 a pornit, de asemenea, la Fordo”, adaugă el.

Într-un raport datat luni, despre care Reuters a aflat marţi, AIEA confirmă că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la instalaţia subterană de la Natanz cu ajutorul unei a doua cascade de centrifuge de tip IR-2m, în plus faţă de cea care funcţiona deja.

Acest al doilea ansamblu de centrifuge de tip IR-2m face parte dintre cele trei pe care Iranul a anunţat, în decembrie, că vrea să le instlateze în plus faţă de primul.

Dintre aceste trei ”cascade”, alta a fost aproape finalizată, iar instalarea ultimeia a început, potrivit AIEA.

Acordul de la Viena din 2015 cu privire la programul nuclear iranian, din care Iranul s-a dezangajat treptat, în urma retragerii Statelor Unite din pact de către Donald Trump în mai 2018, prevede ca la instalaţia subterană de la Natanz să existe doar centrifuge de tip IR-1, de primă generaţie, mai pulţin eficiente.

Teheranul este autorizat prin acord să folosească doar acest tip de centrifugă, IR-1, pentru a îmbogăţi uraniu.

În funcţie de gradul de îmbogăţire, uraniul poate fi folosit civil, în producţia de electricitate, sau militar, în vederea dezvoltării unor arme nucleare.

După instalarea lui Joe Biden la putere, Teheranul a evocat luni, prin intermediul ministrului iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, ipoteza unei reveniri ”sincronizate” a ceor două ţări în cadrul Acordului de la Viena, prin intermediul unei medieri a Uniunii Europene (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.