Autorităţile iraniene le oferă refugiu unor lideri Al-Qaida şi le acordă srijin, acuză secretarul de Stat american Mike Pompeo, cu câteva zile înainte de sfârşitul mandatului lui Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo nu lansează pentru prima oară această acuzaţie - fără să prezinte vreo probă -, primită cu scepticism de către serviciile americane de informaţii şi congresmeni.

Cotidianul american The New York Times (NYT) dezvăluia în noiembrie că numărul doi în Al-Qaida, Abu Mohamed al-Masri, suspectat de implicare în atentatele vizând ambasadele americane în Kenya şi Tanzania din 1998, a fost ucis de către agenţi israelieni în Iran.

Teheranul a dezminţit atunci aceste dezvăluiri şi a subliniat că nu există terorişti din Al-Qaida pe teritoriul iranian.

Şeful diplomaţiei americane a dezvăluit marţi, într-o conferinţă de presă la National Press Club din Washington, că al-Masri a fost ucis la 7 august.

”Prezenţa lui al-Masri în Iran arată motivul din cauza căruia ne aflăm în prezent aici (...). Al-Qaida are o nouă bază, şi anume Republica islamică Iran”, a dat el asigurări, de asemenea fără să prezinte vreo probă în acest sens.

Omologul său iranian Mohammad Javad Zarif a denunţat, pe Twitter, ”minciuni belicoase”.

Iranul a fost una dintre principalele ţinte ale administraţiei Trump de-a lungul întregului mandat, iar presiunile americane au crescut în ultimele săptămâni, în urma impunerii unor noi sanţciuni  şi unor declaraţii incendiare.

Consilieri ai lui Joe Biden, care-i succedă lui Donald Trump peste o săptămână, acuză administraţia Trump de faptul că încearcă să-l împiedice pe viitorul şef al statului să reia dialogul cu Teheranul şi să revină în cadrul Acorduluide la Viena din 2015 în dosarul nucelar iranian.

Mike Pompeo a anunţat marţi că vrea să impună sancţiuni atât unor lideri Al-Qaioda stabiliţi în Iran, cât şi unui număr de trei şedi kurzi de batalion şi că Departamentul de Stat oferă o recompensă în valoare de şapte milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii va permite localizarea liderului Al-Qaida, Muhammad Abbatay,cunoscut de asemenea sub numele de Abderrahman al-Maghrebi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.