Peste 1.000 de deţinuţi străini au fost eliberaţi provizoriu în Iran, din cauza răspândirii noului coronavirus, a anunţat marţi justiţia iraniană, în urma unor critici ale unor experţi în domeniul drepturilor omului de la ONU cu privire la acest subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce a făcut Iranul garantând buna sănătate a deţinuţilor şi acordându-le permisuni de ieşire (din închisoare) este un demers semnificativ” în comparaţie cu ceea ce au făcut alte ţări, a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii Judiciare, Gholamhossein Esmaili.

Un panel de experţi în drepturile omului îndemna săptămâna trecută Iranul să lărgească lista deţinuţilor care beneficiază de o permisiune de ieşire din închisoare a ”prizonierilor de conştiinţă, celor cu dublă naţionalitate şi trăinilor”.

Esmaili a replicat că experţii ar trebui să raporteze ”ceea ce au făcut Statele Unite şi Marea Britanie cu privire la deţinuţii lor”.

”Noi am acordat o permisiune unui număr de peste 1.000 de străini (...), inclusiv unor cetăţeni din aceste ţări”, a subliniat el într-o conferinţă de presă, fără să precizeze condiţiile eliberării acestora.

În opinia sa, Iranul ar trebui să nu fie acuzat de un ”comportament discriminatoriu”. Din martie, Republica islamică a acordat permisiuni de ieşire din închisoare unui număr de aproximativ 100.000 de deţinuţi, a căror eliberare temporară a fost prelungită până la 20 mai.

Unii dintre ei este necesar să poarte o brăţară electronică - precum iraniano-britanicul Nazanin Zaghari-Ratcliffe, arestat în 2016 şi condamnat la cinci ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de îndemnuri la ”răzvrătire”.

Permsiunea sa a fost prelungită până la 20 mai, a declarat marţi avocatul său agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Autoritatea Judiciară a anunţat totodată că aproximativ 10.000 de deţinuţi urmează să beneficieze de o graţiere decretată cu ocazia Anului Nou iranian (Nowruz), în vederea unei ”scăderi a numărului de deţinuţi, având în vedere situaţia sensibilă din ţară”, preciza Esmaili, fără să evoce în mod explicit noul coronavirus.

Alte persoane cu dublă cetăţenie deţinute în Iran - precum cercetătoarea francezo-iraniană Fariba Adelkhah şi omul de afaceri iraniano-american Siamak Namazi şi tatăl său Mohammad Bagher Namazi - s-ar afla în continuare în detenţie.

Republica islamică nu recunoaţte dubla naţionalitate şi a acuzat guverne străine de amestec în ceea ce ea consideră dosare care ţin de afacerile sale interne.

Iranul - care întâmpină dificultăţi în a opri răspândirea noului coronavirus - este una dintre cele mai afectate ţări de pandemie din lume - cu peste 5.200 de morţi şi peste 83.500 de contaminări înregistrate oficial de la anunţarea primelor cazuri, în februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.