Ministerul iranian de Externe condamnă vineri declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care şi-a exprimat solidaritatea faţă de manifestanţi furioşi din cauza morţii lui Mahsa Amini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţiile lui Macron sunt un ”amestec” şi au servit la o încurajare a ”unor persoane violente şi unor contravenienţi”, denunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului irainian de Externe, Nasser Kanani.

Preşedintele francez şi-a exprimat miercuri, într-un interviu la postul France2, ”admiraţia” faţă de ”femeile” şi ”tinerele” care manifestează după moartea, la 16 septembrie, a acestei kurde iraniene, la vârsta de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, la Teheran.

”Suntem alături de cele şi cei care se bat pentru aceste valori”, a subliniat el şi a dat asigurări că ”apără” şi ”susţine” ”ceea ce se întâmplă în Iran”.

”În mod foarte clar, Franţa condamnă reprimarea din prezent a regimului iranian”, declara el.

Nasser Kanani consideră că este ”surprinzător” că Franţa condamnă forţele de securitate iraniene, care au avut de-a face cu ”persoane violente şi revoltaţi”, în timp ce ameninţă să folosească forţa împotriva unor ”greve ale salariaţilor din sectorul petrolului şi gazelor naturale” în Franţa.

”Este o ipocrizie evidentă, care dovedeşte încă o dată că drepturile omului, în dicţionarele multe guverne occidentale pretenţioase, nu sunt nimic altceva decât un instrument de atingerev a scopurilor politice şi de amestec în treburile altor ţări”, a denunţat el.

Moartea în Iran a lui Mahsa Amini a declanşat cel mai mare val de manifestaţii de la protestele din 2019 împotriva scumpirii benzinei în această ţară bogară în petrol. Peste 100 de persoane au fost ucise atunci, iar alte sute arestate, potrivit unor ONG-uri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.