Iranul aşteaptă fapte şi nu vorbe de la puterile occidentale părţi ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, avertizează miercuri ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am auzit multe cuvinte frumoase şi promisiuni care, în comparaţie cu realitatea, nu au fost respectate şi s-au luat chiar decizii opuse. Vorbele şi promisiunile nu servesc la nimic. De această dată, (noi vrem) numai fapte de la partea adversă şi vom acţiona ca atare”, a subliniat într-un discurs transmis la televiziune Khamenei.

Noul preşeidnte american Joe Biden vrea să readucă Statele Unite în Acordul de la Viena, dar cere ca mai întâi Iranul să revină la respctarea acestuia.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acest acord în mai 2018 şi a reimpus Iranului şi multiplicat sancţiuni americane în strategia sa a ”presiunii maxime”.

În urma acestei retrageri americane, Republica islamică a început, în mai 2019, să re retragă treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acord.

Teheranul a anunţat luni că pune capăt inspecţiilor-surpriză ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) începând de la 23 februarie,  săptămâna viitoare, dacă celalte părţi ale acordului nu-şi respectă obligaţiile.

Autorităţile iraniene dau însă asigurări că pot reveni în cadrul prevederilor acordului, dacă Statele Unite ridică mai întâi sancţiunile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.