Iranul a anunţat miercuri că a zădărnicit o tentativă a Marinei americane (US Navy) de a prelua controlul, la Marea Oman, asupra unui petrolier care transporta petrol iranian, potrivit televiziunii iraniene de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunea nu precizează data incidentului şi nici naţionalitatea petrolierului.

Statele Unite şi Iranul se află în conflict din cauza sancţiunilor impuse de Washington Teheranului.

Potrvit televiziunii iraniene, acest acroşaj ar fi avut multe secvenţe.

”Statele Unite au oprit un petrolier care exporta petrol iranian şi i-au transferat încărcătura în alt petrolier pe care l-au trimis către o destinaţie necunoscută”.

Într-o a doua etapă, ”Marina Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Republicii islamice), susţinută de aviaţia sa, a capturat nava”.

”Forţele americane au încercat din nou să blocheze trecerea petrolierului, cu ajutorul mai multor elicoptere şi unei nave de război, dar au eşuat din nou. Petrolierul se află acum în apele teritoriale iraniene”, potrivit televiziunii iraniene.

Televiziunea nu a precizat dacă nava recuperată de către iranieneni este cea în care au transferat americanii petrolul.

Pe de altă parte, ”este vorba despre a treia tentativă a Statelor Unite în două săptămâni. Navele Corpului Gardienilor Revoluţiei (CGRI) au înfruntat nava americană, ca răspuns la comportamentul ei neprofesionist în ape iraniene”, citează site-ul almanar.com.lb televiziunea iraniană.

”Forţele americane au oprit un petrolier iranian la Marea Oman, i-au confiscat marfa şi i-au transferat conţinutul către alt petrolier american, după care au plecat către o destinaţie necunoscută”, potrivit aceleiaşi surse.

”Gardienii Revoluţiei au efectuat, atunci, o operaţiune de debarcare pe petrolierul american, au preluat controlul şi l-au obligatmediat să se îndrepte către ape teritoriale iraniene”, potrivit almanar.com.lb.

”După aceea, mai multe elicoptere şi nave de război americane au încercat să preia controlul petrolierului american, însă tentativele lor au fost sortite eşecului”, potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile iraniene au confirmat că ”petrilierul (american) se află în prezent în interiorul apelor teritoriale iraniene”, iar ”mai multe nave ale Marinei americane au încercat, din nou, în zadar, să-i modifice traiectoria”, potrivit site-ului.

”O înregistrare video care surprinde fuga unei nave de război americane ce se confruntă cu nave CGRI la Golful Oman urmeazăsă fie publicată mai târziu”, a anunţat CGRI, potrivit almanar.com.lb.

”Republica islamică este protectoarea apelor teritoriale şi securităţii navigaţiei maritime”, subliniază Gardienii Revoluţiei, adăugând că ”Iranul se va opune oricărei încălcări a intereselor sale naţionale”, potrivit site-ului.

Un general din cadrul Marinei iraniene a anunţat marţi că a dejucat o tentativă de piratare a unui petrolier la Golful Aden.

Comandantul Marinei iraniene, Shahram Irani, a anunţat că ”forţele iraniene au ripostat unei tentative de piratare vizând două petroliere la Golful Aden la 16 octombrie”, potrivit site-ului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.