Iranul a dezvăluit, sâmbătă, că a furnizat drone Rusiei înainte ca trupele ruse să invadeze Ucraina în februarie 2022, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am furnizat Rusiei un număr limitat de drone, cu luni înainte de războiul din Ucraina", a declarat, sâmbătă, ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian, citat de agenţia oficială IRNA.

Este pentru prima dată când ministrul menţionează livrarea de drone în Rusia.

În ultimele săptămâni, Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că foloseşte drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri în Ucraina. Teheranul a negat în repetate rânduri aceste afirmaţii.

Şeful diplomaţiei iraniene, totuşi, a spus că este gata să examineze orice dovadă a utilizării dronelor iraniene în conflictul ucrainean.

"În timpul unei conversaţii telefonice cu ministrul ucrainean de Externe, săptămâna trecută, am convenit că, dacă ar exista vreo dovadă (a utilizării dronelor iraniene de către Moscova), el ne-o va furniza", a spus Amir-Abdolahian.

"Dacă partea ucraineană îşi respectă promisiunea (de a purta discuţii cu Iranul), putem analiza această problemă în zilele următoare şi vom lua în considerare dovezile lor”, a adăugat el.

Mai mult, ministrul iranian a negat din nou că ţara sa ar fi furnizat rachete Rusiei, considerând aceste acuzaţii "complet false".

Kiev a susţinut că aproximativ 400 de drone iraniene au fost deja folosite împotriva populaţiei ucrainene şi că Moscova a comandat aproximativ 2.000.

Ca răspuns, UE şi Marea Britanie au anunţat noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând trei generali şi o companie de armament "responsabilă pentru furnizarea Rusiei cu drone kamikaze" pentru a bombarda Ucraina.

În septembrie, Kievul a decis să reducă drastic relaţiile diplomatice cu Teheranul din cauza unor presupuse transporturi de arme către Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.