Iranul a început să îmbogăţească uraniu în centrul subteran Fordow, încălcând din nou acordul nuclear cu puterile occidentale, a confirmat luni Agenţia pentru Energie Atomică a ONU, care a adăugat că stocul de uraniu îmbogăţit al Teheranului a continuat să crească, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teheranul încalcă limitele activităţilor nucleare prevăzute în acord ca reacţie la retragerea Washingtonului din acord, anul trecut, şi la sancţiunile impuse Teheranului.

Autorităţile iraniene au avertizat că vor reveni la respectarea acordului nuclear dacă Washingtonul va ridica sancţiunile.

Agenţia pentru Energie Atomică, care supraveghează respectarea acordului nuclear, a confirmat în raportul său trimestrial anunţul făcut săptămâna trecută de Iran că a început să îmbogăţească uraniu la centrul Fordow, care este îngropat în munte, activitate interzisă de acord.

”Începând de pe 9 septembrie..., Iranul a efectuat activităţi de îmbogăţire a uraniului la centrul respectiv”, potrivit raportului confidenţial al agenţiei, obţinut de Reuters.

Stocul de uraniu îmbogăţit al Iranului a crescut la 372,3 kilograme, fiind cu mult peste limita prevăzută în acord, de 202,8 kilograme. Puritatea maximă la care Iranul a îmbogăţit uraniu este în prezent de 4,5%, peste nivelul prevăzut în acord, de 3,67%, dar cu mult sub nivelul de 20% obţinut de Iran în trecut şi de nivelul de 90% necesar pentru combustibilul unei bombe atomice.

Iranul a continuat să îmbogăţească uraniu cu echipamente de centrifugare, altele decât cel mai simplu model, IR-1, care nu este permis de acord, arată raportul, potrivit căruia Teheranul a mai îmbogăţit uraniu cu centrifuge avansate şi chiar a instalat un număr mic de centrifuge care nu sunt menţionate în acord.

Teheranul a anunţat săptămâna trecută că lucrează la un prototip avansat de centrifugă care ar putea îmbogăţi uraniu de 50 de ori mai rapid decât IR-1, care este învechită şi s-ar putea strica, potrivit experţilor.

Ritmul în care Iranul îmbogăţeşte uraniul a crescut la rândul său, de la 70-80 de kilograme pe lună la circa 100 de kilograme pe lună în prezent, iar creşterea continuă, a declarat un diplomat.

”Mă aştept ca acest ritm de 200 de kilograme pe lună devine mult mai ridicat. Nu ştiu dacă va deveni de 150, 170 sau 200 de kilograme. Nu ştim asta a spus diplomatul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.