Disidenţi iranieni şi foşti deţinuţi în Iran, inclusiv o universitară autraliano-britanică, Kylie Moore-Gilbert, au anunţat, la New York, că au depus o plângere, în dreptl civil, împotriva preşedintelui iranian Ebrahim Raisi - care se exprimă miercuri în faţa membrilor Adunării Generale a ONU - cu privire la rolul de judecător pe care l-a jucat în Iran în anii '80, când mii de persoane au fost condamnate la moarte, anunţă Uniunea Naţională pentru Democraţie în Iran (NUFDI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În total, am petrecut 12 luni în celula de izolare dintre cei doi ani şi trei luni în care am fost încarcerat în Iran. Am fost supusă unei serii de torturi psihologice şi am fost supusă cu regularitate unor rele tratamente crude, degradante şi umilitoare”, a denunţat marţi,, într-o înregistrare video difuzată la o conferinţăă de presă, la New York, Kylie Moore-Gilbert, o universitară australiano-britanică încarcerată în Iran din septembrie 2018 în noiembrie 2020, după ce a fost găsită vinovată de ”spionaj”.

”Această acţiune este un pas către dreptate şi o încercare de a ajuta victimele să-şi regăsească demnitatea”, a subliniat, la rândul său, în această conferinţă de presă, fostul deţinut politic Navid Mohebbi, un membru al NUFDI.

În această plângere în dreptul civil este invocată o legislaţie americană cu privire la protecţia victimelor actelor de tortură.

Directorul politic al NUFDI Cameron Khansarinia şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că ”reclamanţii în acest dosar, disidenţi iranieni, foşti ostatici iranieni, foşti ostatici occidentali, s-au reunit”.

Acest lucru este ”un ecou al strigătelor pe care le auzim azi pe străzile din Iran, consideră el

”Nu vă fie frică, nu vă fie frică, suntem cu toţii împrenă”, subliniază el.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, ales în august 2021, se exprimă miercuri la tribuna Adunării Generale a ONU.

El s-a întâlnit, marţi, la New York, cu omologul său francez Emmanuel Macron,, care a anunţat că au discutat despre dosarul programului nuclear iranian şi despre ”respectarea drepturilor femeilor”, în urma unor manifestaţii în mai multe oraşe iraniene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.