Familia Mahsei Amini nu a putut părăsi Iranul pentru a ridica un premiu pentru drepturile omului în onoarea ei, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Părinţii şi fratele Mahsei Amini au fost împiedicaţi să se îmbarce în avionul spre Franţa şi li s-au confiscat paşapoartele, a declarat avocatul lor.

Ei călătoreau spre Strasbourg pentru a primi Premiul Saharov al UE, care a fost acordat postum Mahsei Amini.

Avocatul lor a declarat că li s-a interzis să plece, deşi aveau vize valabile.

Moartea tinerei Mahsa Amini a declanşat anul trecut proteste fără precedent în ţară. Ea a murit la un spital din Teheran în data de 16 septembrie 2022, la trei zile după ce a fost reţinută de poliţia moravurilor din capitală pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale Iranului, care le impun femeilor să-şi acopere părul cu hijab sau cu un văl.

Martorii au declarat că tânăra Kurd, în vârstă de 22 de ani a fost bătută în timp ce se afla în custodie, dar autorităţile au negat că a fost maltratată şi au dat vina pe "insuficienţa cardiacă subită" pentru moartea ei.

În octombrie, Uniunea Europeană a anunţat că va acorda postum premiul său cel mai important pentru drepturile omului Mahsei Amini şi mişcării globale "Femeie, viaţă, libertate", pe care moartea ei a declanşat-o.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.