Cel puţin 11 persoane au fost ucise, marţi seară, în Irak, într-un atac atribuit grupării Stat Islamic (SI) contra unui sat din estul ţării, au anunţat surse de securitate, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul a vizat satul Al-Rachad din provincia Diyala, făcând „11 morţi şi 13 răniţi”, a precizat sursa de securitate în provincie. 

O a doua sursă, care a spus că sunt civili printre victime, a precizat că acest atac cu arme de calibru mic a vizat un sat care are printre locuitori numeroşi membri ai forţelor de securitate. Zona a fost izolată şi au fost trimise întăriri pentru căutări, potrivit primei surse. 

Locuitorii satului sunt în principal din tribul Bani Tamim, căruia îi aparţine guvernatorul provinciei, au subliniat cele două surse. 

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 în Irak şi în Siria şi după cucerirea  de teritorii vaste, gruparea Stat Islamic şi-a văzut „califatul” clătinându-se sub impactul ofensivelor succesive din aceste două ţări.

Irakul a proclamat victoria contra jihadiştilor la sfârşitul lui 2017 şi SI a fost înfrântă în Siria în 2019. Dar jihadiştii rămân o ameninţare şi continuă să comită atentate în cele două ţări. La începutul lui septembrie, 13 membri ai Poliţiei federale irakiene au fost ucişi într-un atac al SI la punctul de control din apropiere de Kirkuk (nord). 

În prezent, gruparea Stat Islamic „menţine o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări", potrivit unui raport ONU publicat la începutul anului 2021.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.