Douăzeci de cercetători atestă, într-o scrisoare publicată în revista americană Science, originea accidentală a noului coronavirus SARS-CoV-2, şi consideră că ipoteza unei scăpări a Institutului de Virusologie din Wuhan din China a fost eliminată în mod eronat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mai 2020, o echipă OMS însărcinată să studieze originea virusului estima drept ”probabilă sau foarte probabilă” ipoteza unui ”incident zoonotic”, în detrimentul unui incident uman, pe care-l cataloga drept ”extrem de puţin probabil”, însă ”fără ca vreo concluzie să favorizeze în mod clar ipoteza unei răspândiri naturale sau a unui accident de laborator”, apreciază cercetătorii.

Această concluzie a fost stabilită, afirmă ei, de către partea chineză a echipei OMS.

”Cele două ipoteze au primit aceeaşi consideraţie”, subliniază cercetătorii în această scrisoare.

Cercetătorii au publicat această scrisoare joi, la câteva ore după după dezvăluirea pe Twitter a trei lucrări universitare, realizate în perioada 2014-2019, la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Cele trei lucrări - difuzate pe contul anonim al unui cercetător - au rămas până acum în arhive, în pofida unor informaţii importante pe care le conţin.

Ele scot la iveală incorenţe cu datele furnizate de către Institutul de Virusologie din Wuhan, de la începutul pandemiei covid-19, cu privire la numărul şi natura coronarovirusurilor conservate în laborator şi cu privire la experienţele efectuate cu aceste virusuri.

Mai mulţi experţi consultaţi de către cotidianul Le Monde declară că aceste lucrări universitare pun în discuţie integritatea secvenţelor genetice publicate în ultimele luni de către instituţia de cercetare din Wuhan în explicarea apariţiei SARS-CoV-2.

Cercetători americani de nivel înalt îndeamnă la o anchetă ”transparentă şi obiectivă” şi să nu se favorizeze nicio ipoteză, atât timp cât nu se culeg date suplimentare.

Între semnatarii scrisorii se află microbiologul David Relman de la Universitatea Stanford, virusologul Jesse Bloom de la Universitatea din Washington şi microbiologul Ralph Baric, considerat unul dintre cei mai buni specialişti mondiali în coronavirusuri, care a colaborat îndeaproape cu Institutul de Virusologie din Wuhan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.