Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei şi Parchetul Specializat Anticorupţie au finalizat ancheta în cazul lui Andrei Kobolev, fost CEO al companiei Naftogaz, acuzat că şi-a acordat ilegal în 2018 bonusuri reprezentând echivalentul a 10 milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La 14 aprilie 2023, NABU şi SAPO au finalizat ancheta cu privire la acuzaţiile aduse fostului director general al NJSC Naftogaz din Ucrainea pentru delapidarea a peste 229 milioane grivne în 2018”, a postat NABU pe Telegram, conform Ukrinform.

NABU relatează că decizia de a dezvălui materiale apărării a fost luată din cauza Înaltei Curţi Anticorupţie, care a refuzat prelungirea perioadei de anchetă.

La 14 aprilie, Înalta Curte Anticorupţie a refuzat din nou NABU prelungirea perioadei de investigaţie privindu-l ex-CEO al Naftogaz al Ucrainei Andriy Kobolyev.

Anterior, NABU a declarat necesitatea continuării anchetei împotriva lui Kobolev din cauza apariţiei de noi probe – corespondenţa persoanelor care au fost implicate în acordarea bonusului  în valoare de 229 milioane de grivne pentru acesta.

Biroul a făcut publice o parte din materialele confiscate, pe care, după cum a explicat agenţia, a decis să le publice, având în vedere protestul public şi o serie de declaraţii făcute de apărărare.

Pe 12 aprilie, un judecător de instrucţie al Înaltei Curţi Anticorupţie a refuzat să admită cererea de prelungire a termenului anchetei preliminare în cauza penală împotriva lui Kobolyev.

Termenul cercetării preliminare în cauză expiră pe 19 aprilie.

Lui Kobolev i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile pe 19 ianuarie. Potrivit anchetei, el a obţinut ilegal bonusuri în valoare de peste 229 de milioane grivne.

Anchetatorii de la Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) cred că acesta ar fi putut încălca legea, acordându-şi efectiv un bonus de 10 milioane de dolari în 2018, după ce a câştigat un proces de arbitraj la Stockholm,

Kobolev a fost demis brusc din Naftogaz în 2021, o mişcare care a atras atenţia Statelor Unite, precizează Reuters,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.