Armata, pompierii şi Protcţia Civilă se aflau pe picior de război, joi, cu inundaţii cauzate de ploi diluviene care au lovit din nou centrul Greciei, la trei săptămâni după furtuna Daniel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând de miercuri, nouă furtună - denumită Elias - a afectat mai ales oraşul Volos, capitala prefecturii Magnesia, Insula Evia şi prefectura Ftiotida, antrenând revărsări ale unor torenţi, alunecări de teren, ruperi de baraje, inundarea unort drumuri şi locuinţe, anunţă pompierii.

Peste 250 de persoane au fost salvate începând de miercuri de către pompieri, susţinuţi de armată, care folosesc bărci pneumatice şi vehicule speciale pentru a ajunge în locuri afectate.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, un elicopter privat cu două locuri s-a prăbuşit, joi, în largul Insulei Evia, iar căutăriale pasagerilor  erau în curs, au anunţat pompierii.

O mare parte a Volos este privată de electricitate, iar secţii ale unui spital local au fost inundate, însă instituţia a rămas operaţională.

SECHELE ALE FURTUNII DANIEL

”Azi de gândim la Volos şi Evia”, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis într-o reuniune cu grupul său parlamentar de dreapta.

Potrivit serviciilor de meteorologie, furtuna urma să scadă în intensitate joi, însă ”forţele de securitate vor rămâne la faţa locului”, a anunţat la postul public de televiziune ERT un purtător de cuvânt al pompierilor, Vassilios Vathrakoyanis.

Volos, cu aproximativ 140.000 de locuitori, se reface cu greu după furtuna Daniel, la începutul lui septembrie, care a deversat trombe de apă în Tesalia, principala câmpie de producţie agricolă în Grecia, situată la aproximativ 400 de kilometri nord de Atena.

Volos a rămas atunci fără apă potabilă timp de peste două săptămâni, iar pagubele suferite de reţeaua locală de distribuţie nu au fost reparate în întregime.

”Abia săptămâna aceasta autorităţile au încheiat curăţarea locurilor afectate (de furtuna Daniel)”, îşi exprimă indignarea o locuitoare a Volos, Eleni Konstantatou.

”Ieri (miercuri), a început să plouă, dar noi credeam că era o mică aversă. Nu ne aşteptam ca zona să fie din nou inundată (...). Ne întoarcem de unde am plecat”, deplânge ea la AFP.

Furtuna Daniel a ucis 17 oameni în Tesalia, a distrus culturi şi a ucis zeci de mii de animale.

Ea a lovit, săptămâna trecută Libia, după Grecia, şi s-a soldat cu 3.875 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.