Organizaţia de cooperare poliţistă internaţională Interpol a lansat marţi un apel mondial către martori, într-o încercare de a prinde şapte fugari provenind din mai multe ţări căutaţi cu privire la infracţiuni de mediu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest apel public - foarte rar din partea Interpolului - vizează şapte persoane pe numele cărora au fost emise ”notiţe roşii” - cereri de arestare în vederea extrădării, din partea unor state membre ale organizaţiei.

”Potrivit serviciilor de poliţie din aceste ţări, infractorii au fost inculpaţi de mai multe tipuri de infracţiuni de mediu, precum exploatarea ilegală a lemnului, braconaj sau trafic de fildeş”, a declarat pentru AFP directorul executiv Tim Morris, numărul doi la Interpol.

Aceste apel îi vizează pe Guo Qin Huang şi Muk Nam Wong - căutaţi de China cu privire la trafic de specii protejate, Nicholas Mweri Jefwa şi Samuel Bakari Jefwa - căutaţi de Kenya cu privire la trafic ilegal de trofee de vânătoare şi crimă organizată, Ergest Memo şi Taulant Memo - căutaţi de Grecia cu privire la exploatare ilegală de lemn şi pe Bhekumusa Mawillis Shiba - căutat cu privire la infracţiuni privind fauna de regatul Eswatini.

”Interpolul face apel la comunitatea mondială: aceşti indivizi trebuie că locuiesc undeva, ei trebuie să călătorească, să se deplaseze, socializeze. Cineva ştie unde se află, iar noi cerem publicului să ne ajute să-i traducem în justiţie”, a îndemnat Tim Morris, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, miercuri.

Persoane care deţin informaţii despre aceste persoane sunt îndemnate să le comunice la adresa  fugitive@interpol.int.

”Ştim că infracţiunile de mediu generează sume imense de bani, între 100 şi 300 de miliarde de dolari pe an”, afirmă Tim Morris.

”Se spală bani, există corupţie şi delicte financiare, violenţă şi crime asociate acestui tip de infracţionalitate, aşadar este foarte dificil să avem o estimare exactă (a sumelor strânse de aceşti infractori(. Ceea ce ştim este că profiturile sunt enorme şi că preţul plătit de mediu este de nesuportat”, a pledat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.