Interpolul a emis o notiţă roşie, la solicitarea Regatului Unit, pe numele soţiei unui diplomat american acuzată de uciderea unui tânăr într-un accident rutier în Regatul Unit, un dosar care se află la originea unor tensiuni între Londra şi Washington, a anunţat familia victimei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un tânăr britanic, Harry Dunn, a fost ucis la vârsta de 19 de ani, la 27 august 2019, în urma unei coliziuni cu motocicleta cu o maşină care rula pe cealaltă bandă a drumului, în apropierea unei baze americane, în centrul Angliei.

Conducătoarea maşinii, Anne Sacoolas, a fost inculpată la sfârşitul lui decembrie de conducere periculoasă care a cauzat moartea, însă această fostă agentă CIA, soţia unui diplomat american, a invocat imunitatea diplomatică, după care a plecat în Statel Unite.

”Pot confirma că Interoplul a emis o notiţă roşie care o vizează pe Anne Sacoolas”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al familiei lui Harry Dunn, Radd Seiger.

Notiţa roşie este o cerere de arestare în vederea extrădării a unor persoane căutate în baza unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judiciare ale ţării solicitante, însă nu constituie un mandat de arestare internaţional în adevăratul sens al cuvântului.

Notiţa este difuzată în cele 190 de ţări membre ale organizaţiei de cooperare poliţistă internaţională.

Regatul Unit a cerut Statelor Unite să o extrădeze pe Anne Sacoolas, mama a trei copii, însă secretarul de Stat american Mike Pompeo a refuzat solicitarea, iar dosarul a condus la o răcire a relaţiilor celor doi aliaţi.

”Dacă Statele Unite ar fi primit cererea de extrădare a Regatului Unit, acest lucru ar fi golit de sens invocarea imunităţii diplomatice şi ar fi creat un precedent extrem de tulburător”, declara atunci pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Această veste a dat familiei ”certitudinea că autorităţile britanice sunt în mod clar pe aceeaşi lungime de undă cu noi”, a declarat marţi, într-un interviu acordat iTV, mama adolescentului, Charlotte Dunn.

”A fost o după-amiază foarte emoţionantă”, cu ”multe lacrimi”, la aflarea veştii, a declarat ea, chiar dacă ”exaltarea este întotdeauna de scurtă durată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.